Ik twijfel of een "verzoek tot betaling" wel echt is. Kan er iemand even meekijken als ik een scan stuur?

Vraag gesteld door Augustinu op 03 augustus 2018

Ik heb 2 augustus 2018 een verzoek tot betaling (bekeuring) ontvangen. Ik twijfel aan de echtheid van deze bekeuring.

Tevens is de datum van overtreding 2016-10-05 en de datum vaststelling 2016-11-02 wel erg laat. Geldt de regel nog dat in Italië een boete binnen een jaar moet zijn verzonden en zo ja wat raad u mij aan nu te doen?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft onlangs een verkeersboete uit Italië ontvangen in verband met een verkeersovertreding op 5 oktober 2016. U vraagt zich af of de boete wel echt is en of de verjaringstermijn van 360 dagen nog van toepassing is.

Echte boete?
Boetes vanuit het buitenland zien er vaak uit als kopieën en bevatten vaak spelfouten door slechte vertalingen naar het Nederlands. Bij twijfel over de echtheid van de bekeuring kunt u bellen met de instantie die de brief heeft verstuurd. Het telefoonnummer staat op de brief.

Wij hebben nog niet eerder vernomen dat buitenlandse boetes die per post verzonden zijn, nagemaakt zijn en daarbij de correcte gegevens bevatten over tijdstip overtreding, kenteken- en adresgegevens. U kunt in ieder geval de volgende zaken controleren:

  • Uw naam en adres op de bekeuring
  • De vermelding van het juiste kenteken
  • Datum en tijdstip van de overtreding
  • De vermelding van beroepsmogelijkheden
  • De brief is per post verstuurd

360 dagen termijn
Volgens de Italiaanse wetgeving moet de boete verstuurd zijn binnen 360 dagen na vaststelling. Onduidelijk is wat er precies met 'vaststelling' wordt bedoeld. Hierover zijn meerdere opvattingen. De ene opvatting is dat het gaat om het moment van vaststelling van de overtreding. De andere opvatting is dat het gaat om de vaststelling van de identiteit van de overtreder. Het vaststellen van de identiteit ligt vaak een tijd na de datum van overtreding, omdat het lang duurt voordat de Italiaanse autoriteiten de gegevens van de kentekenhouder hebben ontvangen van de RDW. Bij huurauto's gaat het 360-dagen termijn lopen op het moment dat de verhuurder de gegevens van de huurder heeft doorgegeven aan de autoriteiten.

Meer informatie over boetes uit Italië vindt u op onze website.