hoe handel ik deze 'aanrijding' af met buitenlandse bestuurder

Vraag gesteld door ReinovH op 07 december 2016

Ik reed een week geleden op een 80km/u weg en wilde daar om 7u s'ochtends invoegen. Ik reed ong 60km per uur. Blijkbaar zat er een auto in mijn dode hoek en we hebben elkaar heel kort aangetikt. Ik zat namelijk nog gewoon op mijn eigen baan. Er zaten 3 Duitse personen in de auto. Hij reed eerst door. Maar stopte een halve km verderop toch en ik ben achter hem gaan staan. We hebben met 4 personen gekeken of we schade hadden en dit was niet het geval. We hebben onze beide auto's grondig bekeken met een zaklamp en gezien dat er niets was. Omdat het tikje ook zo zacht was hebben we ingestemd dat er niets zou zijn. We hebben dus geen schadeformulier ingevuld en zijn allebei verder gereden. 5 dagen later kwam hij opeens met het feit dat hij wel schade heeft (krassen). Hij heeft alleen mijn telefoon nummer (geen naam, andere gegevens van mij of kenteken). Nu zegt hij dat de schade 1300 euro is (en heeft een offerte van een garage). Wat moet ik nu doen? Mijn auto heeft namelijk nog niet eens een mini krasje. Hoe kom ik er achter of het mijn schade is? Moet ik hem betalen? zo ja contant of via verzekering? Hoe handelen we dit het beste af?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Vorige week heeft u bij het invoegen - u reed nog wel op uw eigen rijstrook - licht een auto getoucheerd. Verderop heeft u met de inzittenden van de auto van de wederpartij om de auto gelopen. Zowel u als de wederpartij kon geen schade vaststellen. U heeft telefoonnummers uitgewisseld om voorts uw weg te volgen. Nu een week later bericht de wederpartij toch schade te hebben opgelopen bij het incident. U heeft zo uw twijfels en vraagt ons hoe nu te handelen.

Ik adviseer u contact op te nemen met uw WA verzekeraar om de situatie uit te leggen. Vervolgens kunt u uw personalia, kenteken auto en naam verzekeraar doorgeven aan de wederpartij.

Sowieso moet eerst worden uitgezocht of u überhaupt aansprakelijk bent voor de vermeende schade, nu u stelt destijds nog niet van rijstrook gewisseld.

Mocht blijken dat u toch aansprakelijke partij bent, dan moet voorts door een expert worden vastgesteld of de opgegeven schade wel door u veroorzaakt is.

Meer informatie over aansprakelijkheid vindt u op onze website.