Heb ik vrije keuze van een bagagevervoerder op de camping?

Vraag gesteld door Andries Slager op 17 maart 2015

Dames en heren,

Ik ben lid van de ANWB nr 5150812544 en bezit een tenthuisje op de camping Stortemelk op Vlieland.
Deze camping wordt geëxploiteerd door de Stichting Recreatiebelangen Vlieland (SRV).
Tot op de dag van vandaag waren er twee ondernemingen aktief op Vlieland om bagage van de veerdam naar de camping te vervoeren en op de camping neer te zetten bij de tent of tenthuis.
Nu is er een probleem ontstaan.
Het bestuur van SRV de heeft besloten om nog een bagagevervoer op de camping toe te laten. Daar heb ik moeite mee. Concurrentie is een groot goed. Ik denk daarbij aan woorden als monopoliepositie, klantvriendelijkheid, prijsontwikkeling etc’. De bezwaren zijn geformuleerd en aan de betrokken partijen, de SRV en B&W van Vlieland, kenbaar gemaakt.

Ik heb op camping altijd de vrije keuze gehad een ondernemer in te schakelen die ik wilde. Hetzij om iets aan mijn tenthuis te doen of wat voor dienst ook te laten verrichten.
Ik heb voor u de volgende vragen.
1.Heeft het bestuur de SRV het recht om mij de vrije keuze te ontnemen? Uiteraard mogen ze voorwaarden stellen aan ieder die het terrein betreed.
2. In hoeverre is een camping openbaar terrein waar ieder in principe toegang heeft. De camping Stortemelk heeft geen slagbomen o.i.d. en er staan geen verbodsborden of dat bezoekers zich moeten melden.

Graag zou ik op deze vragen een antwoord willen hebben.

Met vriendelijke groet,
Andries Slager

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In antwoord op uw vragen, bericht ik u als volgt:

1. Nu de desbetreffende camping besloten heeft om nog slechts met een bagagevervoerder in zee te gaan, en u de vrije keuze heeft om al dan niet gebruik te maken van de diensten van desbetreffende vervoerder, maakt dat deze handelswijze geoorloofd is.

2. Het ontbreken van een slagboom en/of een verbodsbord impliceert nog niet, dat het terrein voor een ieder zonder meer toegankelijk is. Derhalve mag de campingeigenaar een persoon of partij de toegang tot het campingterrein ontzeggen.