Gebruikte Toyota Prius klopt na levering niet met de specificaties in de advertentie. Niet aanwezig: cruise control, zij-airbags en mistlampen. Wat zijn onze rechten.

Vraag gesteld door janbaars op 10 augustus 2015

Vorige week is door een autobedrijf een gebruikte Prius geleverd die geen cruise control, zij-airbags en mistlampen heeft, zoals wel gespecificeerd in de hun Autoscout24 advertentie (nog in bezit).
Bij afleveren is nog gevraagd naar de bediening van de cruise control, waarop werd geantwoord dat de knopjes hiervoor op het dashboard zitten. Thuis bij controle blijkt er geen cruise control aanwezig te zijn en bij nadere beschouwing ook geen zij-airbags en mistlampen. Bij navraag bij de garage schreef men:

Bij al onze advertenties staat fouten in de omschrijving onder voorbehoud
mocht er geen cruise control op zitten dan kan die er wel op maar dat is dan
voor eigen rekening maar misschien kunnen wij wat regelen onder mekaar
laten we eerst kijken of het er niet op zit.

Mijn vraag is welke rechten hebben we in deze.
Is het van belang om voor 31 augustus actie te ondernemen? Dit in verband met vakantie.
Graag uw medewerking in deze.

Antwoord van David

ANWB Expert

Het uitgangspunt is dat u geleverd moet krijgen wat u heeft gekocht. Als op de koopovereenkomst staat dat er cruise control, zijairbags en mistlampen aanwezig zijn, moeten deze er ook zijn. In uw geval stond dit vermeld in de advertentie. Helaas komt het vaak voor dat de specificaties die worden gegeven in de advertentie niet helemaal kloppen met het daadwerkelijke product.

Van belang is dan vervolgens wat er tijdens de gesprekken met de verkoper is gevraagd en meegedeeld. U heeft als consument namelijk de plicht om hetgeen u koopt te onderzoeken. Heeft u gevraagd of alle opties aanwezig waren? U geeft in ieder geval aan dat u gevraagd heeft naar de aanwezigheid van cruise control. Als de verkoper dit bevestigt mag u hier ook van uitgaan. Wat ook meespeelt is de vraag of u eenvoudig had kunnen constateren dat iets niet aanwezig was. Als u een proefrit gemaakt heeft, had u de functies kunnen testen. In dat geval had u wellicht gezien dat de cruise control, zijairbags en mistlampen niet aanwezig waren. 

Al met al kunt u niet zonder meer zeggen dat wat in de advertentie stond ook aanwezig moet zijn. Er moet ook van uw kant enig onderzoek zijn verricht of van de zijde van de verkoper een toezegging zijn gedaan. In dat geval kunt u de verkoper hierop aanspreken. U dient dit zo snel mogelijk (binnen twee maanden) na ontdekking van een gebrek te doen. Er zou dan alsnog een cruisecontrol ingebouwd kunnen worden of u zou bijvoorbeeld gecompenseerd kunnen worden voor het feit dat u heeft betaald voor opties die niet zijn geleverd.

Meer informatie vindt u nog op onze website