Een wild konijn (duinkonijn) heeft bedrading doorgevreten in de motor. All Risk verzekerd. Maar toch kost het geld, is dit terecht?

Vraag gesteld door Roo op 19 september 2016

Autoverzekering keert schade uit, daarnaast heeft het gevolgen voor de kortingstrede (van 70% naar 60%).Motivatie verzekering: we kunnen uw schade niet verhalen. Hierdoor betaal ik alsnog 300 euro. De schade bedraagt 400 euro.

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft schade aan uw auto. De schade is veroorzaakt door een duin konijn. Uw verzekering betaalt de schade maar het eigen risico blijft voor uw eigen rekening.

Uw verzekering keert uit op basis van de voorwaarden die voor uw verzekering gelden. Het eigen risico weegt mee in de door u betaalde premie en blijft voor uw rekening als de schade inderdaad , zoals in dit geval, niet kan worden verhaald.

Wel is het zinvol om na te gaan of het niet voordeliger is om de volledige schade zelf te betalen. Dit is dan in uw geval 100 euro meer. Het kan echter zijn dat de premieverhoging voor de komende tijd in totaal meer bedraagt dan deze 100 euro. U kunt uw verzekering navragen of zij dat voor u willen berekenen. U heeft vervolgens de mogelijkheid om de schade, als dat voor u voordeliger is, alsnog volledig zelf te betalen. De schade heeft dan geen invloed op uw bonus-malus treden.