bij annuleren aankoop occasion kosten berekenen

Vraag gesteld door bco op 28 december 2017

Ik was voornemens een occasion aan te kopen maar heb een keuring als ontbindende voorwaarde opgenomen in de koopovereenkomst. Omdat de verkopende handelaar in voorbereiding op de oplevering al wat aanpassingen had besteld en verricht wil hij de kosten hiervoor nu ik op basis van de keuring wil afzien van de aankoop (wat ook niet wordt betwist) door mij laten (mee) betalen voor de gemaakte kosten. Is dat redelijk en hoe moet ik daarop reageren als ik dat eigenlijk niet redelijk vind ?

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U wilt een koopovereenkomst voor een auto annuleren. De vraag is nu wie de voor de aankoop gemaakte kosten voor aanpassing van de auto moet betalen.

De vraag is vooral wat er vooraf is afgesproken. Kennelijk is er een afspraak gemaakt over annuleren als de keuring daar aanleiding toe zou geven. Is daar niets opgenomen over de al vooral gemaakte kosten?

Het uitgangspunt is dat er bij annulering kosten betaald moeten worden, bij de meeste garages 15% van de koopprijs. Geeft de keuring op grond van afspraken met de verkoper aanleiding om zonder kosten te annuleren dan kunt u kosteloos annuleren.

Zijn er geen afspraken gemaakt over de aanpassingen dan zou het redelijk zijn als deze kosten voor de garage komen als deze aanpassingen voordelen opleveren bij de verkoop, denk aan onderhoud, distributieriem, betere radio. Waren de aanpassingen heel persoonlijk op uw verzoek gedaan en leveren deze geen voordeel op, dan kunnen deze kosten voor uw rekening komen.

Komt u er niet uit met de verkoper en betreft het een Bovag garage, dan kunt u uw zaak voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen. (www.sgc.nl)