Waarom mogen garages bovenop de verkoopprijs van een nieuwe auto, zomaar naar eigen goeddunken honderden euro's erbij tellen?

Vraag gesteld door Ties op 10 april 2015

Als je een jas koopt, betaal je toch ook geen Afleveringskosten!!!

Antwoord van David

ANWB Expert

U vraagt waarom dealers bovenop de verkoopprijs nog afleveringskosten rekenen. Tegenwoordig wordt gesproken over kosten rijklaar maken. De kosten rijklaar maken zijn een schemergebied: door het toevoegen van bijvoorbeeld een ehbo-kit kan de verkoper de kosten eenvoudig verhogen. Het zijn wel kosten waarover u kunt onderhandelen. Een dealer kan zelf bepalen of hij meer of minder kosten rijklaar maken in rekening brengt.

De bedragen die de importeur hiervoor aangeeft zijn adviesprijzen. Informeer dus altijd naar de kosten rijklaar maken. Deze kosten zijn een typisch Nederlands fenomeen. In de landen om ons heen (zoals België) is de geadverteerde prijs ook gelijk de prijs die je hebt betaald als je wegrijdt.

De ANWB is bezig te onderzoeken in hoeverre deze kosten redelijk zijn. Op dit moment kunt u zich met vragen hierover via Consuwijzer bij de ACM (Autoriteit Consument en Markt) melden. Op onze website vindt u nog meer informatie: http://www.anwb.nl/auto/kopen/kosten-rijklaar-maken

 ***

Reactie van David Sjoer:

In navolging op bovenstaand bericht is bekend geworden dat toezichthouder ACM onderzoek gaat doen naar kosten die autobedrijven in rekening brengen vanwege het rijklaar maken van auto's.