Vervallen alle fabriekgaranties (distributie ketting) als een grote beurt verricht is door een bovag garage maar geen SEAT dealer is?

Vraag gesteld door Em Post op 06 juli 2015

De Seat Altea XL is 5,5 jaar oud. Heeft 79.000km gereden. De distributie ketting moet vervangen worden, terwijl deze levenslang mee zou moeten gaan. Door een grote beurt (motorolie enz) bij een andere bovag garage is volgens de hoofdleveransier de fabriekgarantie vervallen, omdat deze niet bij de SEAT dealer was. Klopt dit? Deze auto is vorig jaar gekocht. We hebben deze auto dus een klein jaar.

In het verleden schijnt er een lichting seat altea xl geweesd te zijn waar de distributie ketting niet goed van zou zijn geweesd. Deze zijn toen terug geroepen. Volgens de dealer valt deze auto buiten deze lichting. Met de koop nog over gehad.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

De distributieketting van uw auto (5 1/2 jaar oud, 79.000 km) dient te worden vervangen. De verkoper noch de importeur geven thuis, wanneer u zich beroept op garantie. U vraagt zich af wat uw rechten in deze zijn.

Een distributieketting dient een 'auto lang' mee te gaan, zonder enige probleem. Nu de distributieketting desondanks toch aan vervanging toe is en een beroep op garantie uitgesloten is, dan wel niet meer van toepassing is, kunt u zich eventueel nog wel beroepen op non-conformiteit ('soort van wettelijke garantie').

Voor de wijze waarop u stappen richting de garage moet nemen verwijs ik u naar het stappenplan op onze website: http://www.anwb.nl/rechtshulp/koop-en-onderhoud/klachten-na-aankoop/stappenplan-klachten-na-aankoop