Verkoop boot aan iemand in Afrika

Vraag gesteld door zeiler013 op 18 december 2017

Ik ben met iemand uit Ivoorkust in onderhandeling voor verkoop van mijn boot. Hij zal de verkoopprijs gewoon op mijn bankrekening overmaken, waarna hij de boot naar Ivoorkust zal laten transporteren.

Je hoort ntuurlijk heel veel verhalen over "fake" kopers. Deze koper stel goede vragen en zal zoals gemeld, het geld op mijn rekening storten.

Welk risico loop ik?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U bent in onderhandeling over de verkoop van uw boot. De potentiële koper is woonachtig in Ivoorkust. De koper stelt voor de koopprijs per bank over te maken. U vraag t zich af - met oog op met name Nigeriaanse fraudeurs - of u zo enige risico loopt.

Allereerst kan ik uw gerede twijfels goed begrijpen. Waarom zal een koper uit Ivoorkust interesse toont in een boot die vele duizenden kilometers verderop te koop staat. Betreft het een zeer uniek exemplaar? Of is de koopprijs bijzonder laag? Bovendien is het verdacht, wanneer iemand ongezien een boot wil kopen.

Op zich zou er geen vuiltje aan de lucht zijn, wanneer de koper het geld per bank aan u overmaakt (Neem hierover contact op met uw bank).

Wanneer er sprake is van fraude, gaat het meestal mis door een transportconstructie, een valse bankapp of dat men meer geld (in US dollars) wil betalen en het overschot in euro's terug wenst te ontvangen.

Persoonlijk zou ik toch op zoek gaan naar een koper dichter bij huis, teneinde fraude zo veel mogelijk uit te sluiten. Betreft het een kostbare boot, dan zou ik de deal via een notaris laten verlopen.