Schade door gat in de weg

Vraag gesteld door Alexander RAP op 19 juni 2018

Tijdens een brommerrit afgelopen zondag. Is mijn aanhanger met het rechter wiel in een put gekomen. Dit resulteerde in een stuiterende, vliegende en vervolgens om rollende aanhanger. De aanhanger is zwaar beschadigd en mijn brommer RAP Crown is eveneens beschadigd. Ik heb de gemeente Hillegom hier voor aansprakelijk gesteld.
Wat kan ik verwachten en binnen en welke termijn?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

oor een gat in de weg heeft u schade opgelopen aan uw bromfiets en de aanhanger. U heeft de wegbeheerder (gemeente) Inmiddels aansprakelijk gesteld. U vraagt zich af wat u nu verder kan verwachten.

Aansprakelijkheid wegbeheerder
De wegbeheerder is aansprakelijk voor gebreken aan de weg die bij normaal weggedrag een gevaar en een risico op schade opleveren voor de weggebruiker.


Uitzonderingen

  • De wegbeheerder is niet aansprakelijk als hij de schade niet kon voorkomen. Bijvoorbeeld doordat het gebrek zich geheel onverwacht heeft voorgedaan, en de wegbeheerder nog geen redelijke kans heeft gehad om het te herstellen. Bijvoorbeeld een brug die instort bij een aanvaring door een schip.
  • Verder is de wegbeheerder niet aansprakelijk als er onvoldoende geld of middelen zijn om nog meer onderhoud te plegen of te controleren. De wegbeheerder kan niet elke dag, elk uur alle wegen controleren. In die gevallen mag de wegbeheerder volstaan met tijdig en voldoende te waarschuwen voor het gevaar. Het moet de weggebruiker dan wel duidelijk zijn welk risico hij loopt als hij de waarschuwing negeert. Ligt er door wegwerkzaamheden grit in de bocht? Dan moet er een waarschuwingsbord voor slipgevaar geplaatst worden.
  • Tot slot is de wegbeheerder niet (of gedeeltelijk) aansprakelijk als hij kan bewijzen dat het ongeluk is te wijten aan het weggedrag van het slachtoffer. Bijvoorbeeld als het slachtoffer te hard gereden heeft.

Inmiddels heeft u de wegbeheerder aansprakelijk gesteld voor uw schade en is het afwachten of de wegbeheerder de aansprakelijkheid erkent.

Rechtsbijstand
Wanneer de wegbeheerder de aansprakelijkheid niet erkent, dan kunt u uw eventuele rechtsbijstand inschakelen.

ANWB Verkeersslachtofferlijn
Mocht u onverhoopt letsel hebben opgelopen bij dit ongeval, dan kunt u voor een deskundig advies contact opnemen met onze Verkeersslachtofferlijn.

Meer informatie over aansprakelijkheid van de wegbeheerder vindt u op onze website.