prijsverschil cruise Nederland en Uk

Vraag gesteld door stegman op 04 mei 2017

Kan men mij als inwoner van Nederland verplichten de reis bij een Nederlands reisbureau te boeken? Het reisbureau in UK heeft geen problemen, de rederij geeft aan in Nederland te moeten boeken. Om problemen te voorkomen, graag Uw reactie

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Vanwege een prijsverschil in een te boeken cruise vraagt u zich af of het problemen kan opleveren, wanneer u precies dezelfde cruise boekt via een Brits reisbureau in plaats direct vanuit Nederland. De rederij zelf stelt dat u als inwoner van Nedeland verplicht bent in Nederland te boeken.

Vaak zijn de prijzen van cruises en vliegtickets in de ons omringende landen voordeliger dan wanneer u dezelfde reis in Nederland boekt. Ik wijs u op de uitzending van Tros Radar van maandag 1 mei jl. In deze uitzending had men een item over de grote prijsverschillen bij boeken van dezelfde vliegtickets vanuit Nederland of vanuit het buitenland.

Ik zie vooralsnog geen enkele reden waarom u één en dezelfde cruise niet via een Brits reisbureau zou mogen boeken, tenzij de reis in Engeland begint (bijvoorbeeld eerst overtocht naar Hoek van Holland). In dat geval dient u deze overtocht ook daadwerkelijk te maken om vervolgens te kunnen inchecken voor de cruise vanuit Nederland.

Dit is enigzins vergelijkbaar in de luchtvaartsector. Wanneer u een vlucht met vertrek vanuit België boekt met overstap op Schiphol, dan dient u het eerste gedeelte van de lucht daadwerkelijk te maken, anders wordt u niet toegelaten op de aansluitende vlucht vanaf Schiphol.

Tot besluit raad ik u aan de voorwaarden van de rederij te bestuderen, of anders aan e rederij te vragen waar of deze regel in de algemene voorwaarden staat vermeld.

Mocht u voorts nog vragen hebben, dan staan de ANWB Experts graag voor u klaar.