Is er vergoeding vanuit de verzekering voor deze schade?

Vraag gesteld door AvD1 op 14 september 2015

Mijn man rijdt in onze straat ( woonerf ) achteruit. Uit een steegje komt een jongen van 6 hard met de fiets gereden. Het was onmogelijk om de jongen te kunnen zien. Mijn man rijdt heel langzaam omdat hij achteruit rijdt. De jongen rijdt met de fiets tegen de auto aan en valt. Zijn fiets is kapot, er zit een kras op de bumper. De jongen mankeert verder gelukkig niets.
Volgens de verzekeraar van de jongen is mijn man de schuldige.
Wij hebben de schade nog niet ingediend bij onze autoverzekeraar, omdat het mogelijk veel no claim gaat kosten.
De schade aan de fiets is €150,00. Op onze bumper zit een kras.
Wat is wijsheid om te doen en wie zal als schuldige aangewezen worden in dit verhaal?

Antwoord van David

ANWB Expert

Een 6-jarige jongen is tegen de auto van uw man aangereden met zijn fiets, toen uw man achteruit reed. U vraagt wie aansprakelijk is voor de schade.

Aansprakelijkheid kinderen

In de rechtspraak wordt onderscheid gemaakt tussen fietsers en voetgangers boven de 14 jaar en onder de 14. jaar. Bij een aanrijding tussen een motorvoertuig en een fietser of voetganger jonger dan 14 jaar, krijgt deze laatste altijd 100% van de schade vergoed. Dat geldt ook als de automobilist niets valt te verwijten. De reden hiervoor is dat het verkeersinzicht van kinderen nog niet goed ontwikkeld is. Dit is alleen anders als de automobilist kan bewijzen dat het kind de aanrijding opzettelijk heeft veroorzaakt. Dat is zéér zelden het geval.

Meer lezen over aansprakelijkheid bij aanrijding met een fietser of voetganger