Is de informatie van het camperbedrijf correct?

Vraag gesteld door Rob en Gerda op 09 mei 2018

Op donderdag 3 mei konden wij onze "nieuwe" (uit 2008) camper ophalen. De vorige eigenaar was een Belg, zodat de camper door het camperbedrijf moest worden laten gekeurd bij de RDW. In de omschrijving van de camper op de website van het bedrijf wordt vermeld een Fiat Multijet 2.2 motor van 120PK. Het nieuwe kenteken weten wij sinds 1 mei. Met deze gegevens kon ik op de site van de RDW gegevens inzien van onze camper. Tot mijn verbazing stond hier bij motorvermogen 101PK. Bij navraag bij het camperbedrijf werd mij verteld dat de motor zou zijn gechipped. Ik kan dat echter nergens vinden terwijl ik toch een goed overzicht heb van de recente onderhoudsgeschiedenis. Ook het camperbedrijf geeft aan dat zij hier geen documentatie van hebben. Wat is wijs en wat is mogelijk?

Antwoord van Marika

ANWB Expert

Een camperbedrijf heeft een camper geïmporteerd uit Duitsland. Op 1 mei 2018 hebt u het nieuwe Nederlandse kenteken gekregen. De informatie die u via de RDW op kon vragen kwam niet overeen met wat op de website van het camperbedrijf stond.

Dwaling

Bij de aankoop heeft de verkoper de plicht om mee te delen wat hij weet van de camper. U als koper moet onderzoeken wat u koopt. De informatie die wordt gegeven door de verkoper moet wel kloppen. Een overeenkomst die is tot stand gekomen onder invloed van dwaling en bij een juiste voorstelling van zaken niet zou zijn gesloten, is vernietigbaar (artikel 6:228 BW).

Ik heb navraag bij een technisch expert gedaan. De conclusie is in deze dat enkel 2.3 motoren een vermogen van 120PK hebben. In uw geval zou het dan ook kunnen gaan om 101PK. Echter, er kan ook een fout gemaakt zijn bij het invoeren van type motor waardoor er mogelijk een verkeerd motorvermogen genoteerd is door de RDW. Ik raad u daarom aan om het motornummer te noteren en bij een Fiat dealer duidelijkheid te vragen betreft het motorvermogen. Indien blijkt dat het inderdaad gaat om 101PK terwijl voor u van belang was dat het een camper met 120PK moest zijn, kunt u zich beroepen op dwaling.

Bijgaand een link naar meer informatie (en een modelbrief) over dwaling.

Meer informatie over campers vindt u op onze website.***

Reactie van Rob en Gerda:

Dank voor het ten dele beantwoorden van mijn vraag en het advies. In mijn vraag geef ik aan dat mijn motor zou zijn gechipped waardoor dat vermogen naar 120pk zou zijn getild. is dat te achterhalen? En wat betekent dat?