De maximum snelheid is op veel snelwegen verhoogd naar 130 km/uur. Is daarmee ook de minimum snelheid verhoogd?

Vraag gesteld door JohanH op 03 maart 2016

Het valt me op dat de snelheidsverschillen op de Nederlandse snelwegen steeds groter worden en er nog steeds een grote groep weggebruikers is die niet de maximum snelheid rijdt ondanks het wel toegestaan is.

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Het gebruik van de autosnelweg is alleen toegestaan voor bestuurders van motorvoertuigen waarmee tenminste 60 kilometer mag en kan worden gereden. Voor een autoweg ligt deze snelheid op 50 km per uur.

Er worden verder geen minimale snelheden genoemd. Dan zou rijden in een file immers ook een boete kunnen opleveren.

Wel is het zo dat er een algemene regel is die aangeeft dat weggebruikers geen gevaarlijke situaties voor andere weggebruikers mogen veroorzaken. Als iemand zonder reden gevaarlijk langzaam rijdt zou dat op grond van deze regel bekeurd kunnen worden..

 

***

 

Reactie van Oude stoker:

Waarom zouden we steeds de maximum toegestane snelheid moeten rijden. 120 km/h vind ik nog steeds een prima maximum, duidelijker en een rustiger verkeersbeeld maar vooral een stuk zuiniger: Uit de natuurkunde weten we dat de luchtweerstand van een auto globaal toeneemt met het kwadraat van de snelheid en daarmee dus ook het brandstofverbruik per km. Bij 130 km/h betekent dat een toename van 17%. Het brandstofverbruik per uur neemt toe met de derde macht van de snelheid. Bij 130 km/h is dat een toename van 27%.