Boete van Oxford/Engeland County Council betalen?

Vraag gesteld door Liesbeth M op 19 maart 2015

Zaterdag 14 maart 2015 een boete ontvangen, met eigen Nederlandse auto in Oxford/Engeland, voor per ongeluk parkeren op een invalide parkeerplaats. De "penalty charge notice" (PCN) is opgelegd door de Oxfordshire county council. Terug in Nederland een mailcorrespondentie met het bureau gevoerd, daar voor ons niet duidelijk was dat dit een invalide parkeerplaats is. Echter verwerpen ze dit (en wij willen dit niet op een rechtszaak aan laten komen). Boete binnen 14 dagen betalen geeft 50% reductie. Wat als we helemaal niet betalen?

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

Op grond van het Europese regelgeving mag Engeland de inning van een geldboete overdragen aan het CJIB in Nederland. Het moet dan gaan om een boete die onherroepelijk is opgelegd. Dat wil zeggen dat bezwaar en beroep tegen de bekeuring niet meer mogelijk is. U geeft aan dat uw bezwaar is afgewezen en dat u de zaak niet tot een rechtszaak wilt laten komen.

Als u de boete niet betaalt dan ontvangt u vaak een herinnering of aanmaning. Daarna wordt de inning van de boete, na het verstrijken van bezwaar en beroepstermijnen, overgedragen aan het CJIB. Het CJIB stuurt u een sanctie ter hoogte van het oorspronkelijke boete bedrag. Dit is het bedrag zonder de korting van 50%. Daarbij komen ook de Nederlandse administratiekosten.

Meer informatie over de Inning van Europese boetes in Nederland vindt u op onze website: http://www.anwb.nl/rechtshulp/op-vakantie/met-de-auto-op-reis/boete-buitenland/gedwongen-betaling-verkeersboete-in-nl