boete italie

Vraag gesteld door JJH.Velden op 10 oktober 2018

Ik heb gisteren een boete uit italie mogen ontvangen.
Nu kijk ik naar de boete en deze is van 21-8-2017
Datum van vaststelling in de brief vermeld van 21-8-2018.
Boven aan de brief staat de datum waarop hun hem verstuurt hebben en deze is 01-10-2018, dus naar mijn inziens is dit een overschrijding van het termijn van 360 dagen.
Wat moet ik hier nu mee doen?
Wat kan ik hier mee doen?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Alvorens uw vraag inhoudelijk te beantwoorden, verneem ik graag eerst of de overtreding met u eigen auto of met een huurauto begaan is. En wat voor soort boete betreft het (inrijden milieuzone, snelheidsboete, etc)?***

Reactie van JJH.Velden:

Het was met mijn eigen auto en het was een snelheidslimiet overtreding van 7 km/h. Sinds deze zomer heb ik ook deze auto niet meer.***

Reactie van Michiel Claesen:

360 dagen termijn
Volgens de Italiaanse wetgeving moet de boete verstuurd zijn binnen 360 dagen na vaststelling. Onduidelijk is wat er precies met 'vaststelling' wordt bedoeld. Hierover zijn meerdere opvattingen. De ene opvatting is dat het gaat om het moment van vaststelling van de overtreding. De andere opvatting is dat het gaat om de vaststelling van de identiteit van de overtreder.

Het vaststellen van de identiteit ligt vaak een tijd na de datum van overtreding, omdat het lang duurt voordat de Italiaanse autoriteiten de gegevens van de kentekenhouder hebben ontvangen van de RDW. Bij huurauto's gaat het 360-dagen termijn lopen op het moment dat de verhuurder de gegevens van de huurder heeft doorgegeven aan de autoriteiten.

RDW
Nu het één van de acht overtredingen waarbij EU-lidstaten directe inzage kunnen krijgen in het kentekenregister van het RDW, ben ik zeer benieuwd of de RDW in het systeem kan achterhalen, wanneer uw gegevens zijn geraadpleegd door de Italiaanse autoriteiten. Een en ander zou een beroep op verjaring kunnen versterken.

Kunt u mij svp het kenteken van de auto mailen, waarmee de overtreding destijds is begaan?***

Reactie van JJH.Velden:

Het kenteken was destijds 07-TG-KR