autoverhuurdeer claimt schade die is ontstaan na inlevering 's avonds. Kan dat?

Vraag gesteld door Loukgotje op 15 februari 2017

gehuurde bestelbus is na sluitingstijd ingeleverd - sleutel in brievenbus. Bestuurder noch de bijrijder hebben een aanrijding of iets dergelijks geconstateerd. Volgens hun is de auto precies zo afgeleverd als hij 's morgens was opgehaald. De verhuurder claimt nu schade. Volgens contact blijft de bestuurder aansprakelijk voor schade die na inlevering zonder aanwezigheid van de verhuurder is ontstaan. Die bepaling keert de bewijslast om. Maar er is ( behalve de bestuurder ) in dit geval de bijrijder , die kan getuigen , dat er de auto op het terrein van verhuurder
is geparkeerd in precies dezelfde staat als bij het ophalen 's morgens. Welk standpunt in te nemen tegenover de verhuurder?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft bij een verhuurbedrijf een bestelbus gehuurd voor een dag. Aan het einde van de dag - na sluitingstijd verhuurder - heeft u de bestelbus schadevrij geparkeerd op het terrein van verhuurder en heeft u de sleutel in de brievenbus gegooid. Kennelijk is er tussen moment van inlevering en de volgende ochted schade ontstaan aan de bestelbus. De verhuurder claimt de schade nu op u. U vraagt zich af of u inderdaad aansprakelijk bent voor deze schade.

Normaliter gaat risico huurauto over op het moment dat de auto ingeleverd is en u hierover een ontvangsbewijs heeft gekregen.

Vraag is of er in de huurovereenkomst/algemene huurvoorwaarden iets geregeld is over aansprakelijkheid in een dergelijk geval.

Ook vraag ik mij af of de verhuurder niet over een camera beschikt, opdat kan worden vastgesteld of er tussen moment inleveren en inspectie door verhuurder een derde schade heeft veroorzaakt aan de bestelbus.***

Reactie van Michiel Claesen:

Een aanvulling ter verduidelijking;

Het is aan u aan te tonen dat u de bestelbus schadevrij heeft ingeleverd.

Tips bij ophalen/terugbrengen huurauto
Controleer bij het ophalen en terugbrengen van de huurauto of deze in orde is. Voer, indien mogelijk, samen met de verhuurder de controle uit. Laat de verhuurder op de huurovereenkomst aantekenen in welke staat de auto is ingeleverd. Bij veel verhuurmaatschappijen kan de auto buiten kantooruren, zonder controle, worden ingeleverd. De ANWB raadt dit af. Veel huurders worden bij thuiskomst geconfronteerd met schade aan de huurauto. De schadebedragen zijn dan ineens van de creditcard afgeschreven. Maak gebruik van onze checklist.

Voor meer informatie over autohuur vindt u op onze website.