Verkeersboete Duitsland

Vraag gesteld door Enrico1992 op 08 maart 2016

Goedendag,

Op 8-1-2016 ben ik aangehouden op de duitse autobahn vanwege een snelheidsovertreding. Deze was 63 km/h te hard. waar je 100 km/h mocht reed ik 163 km/h.
Op dat moment werd mij verteld dat ik wanneer ik gelijk cash 465 euro betaalde ik mijn reis kon voortzetten. Dit heb ik gedaan.

Nu ontvang per post brieven van de polizei dat ik nog eens 465 euro moet betalen en dat ik mijn rijbewijs moet opsturen vanwege 2 maanden rijontzegging.

Dit is voor mij een verassing want op dat moment werd mij dit niet verteld en van wat ik begrijp te lezen op de sicherheitsleistung dit ook niet is vermeld.

Deze boete vind ik buitensporig hoog en ben benieuwd of dit juridisch juist is.

In afwachting van u antwoord.

Erwin Teekman

Antwoord van David

ANWB Expert

U bent in Duitsland staande gehouden in verband met een snelheidsovertreding van 63 km/u. U heeft de boete direct betaald, maar u heeft nu bericht ontvangen dat u nogmaals 465 euro moet betalen en dat u een rijontzegging van 2 maanden krijgt opgelegd.

Rijontzegging Duitsland

Naast de boete wordt er bij deze snelheidsovertreding inderdaad een rijontzegging van 2 maanden opgelegd. Dit rijverbod geldt alleen in Duitsland.

Er is een aantal mogelijkheden om het rijverbod (binnen 4 maanden) in Duitsland in te laten gaan:

  • rijbewijs opsturen (per aangetekende post);
  • aantekening laten maken bij een Bussgeldstelle (bijv. in Kleve). U dient dan wel iemand mee te nemen die in het bezit is van een geldig rijbewijs. Het rijverbod gaat namelijk direct in.
  • voor niet-ingezetene van Duitsland kan een rijverbod omgezet worden naar een verdubbeling van de geldboete
  • sommige deelstaten volstaan met een scan van het rijbewijs die u per e-mail op kunt sturen.

Boete

Als het goed is heeft u bewijs ontvangen dat u de boete ter plekke heeft voldaan. Hierop zou moeten staan dat de agent het bedrag heeft ontvangen. Dit bewijs zou u aan de Duitse instantie kunnen overleggen.

Ik adviseer u hierover contact op te nemen met de Duitse instantie via de contactgegevens die op de brief vermeld staan .

Meer lezen over boetes uit Duitsland.