Schuldvraag aanrijding

Vraag gesteld door Sibilla op 09 november 2017

Wilde wegrijden uit een parkeervak. Vak loodrecht op de rijbaan. Stond met voorzijde geparkeerd naar de rijbaan.
Tijdens het wegrijden opende een bestuurder het portier van zijn eigen auto die naast mijn auto geparkeerd stond. Deze bestuurder deed dit te wild waardoor zijn portier bleef hangen achter mij bumper.
De verzekering vind dat bij een bijzondere verrichting beide partijen aansprakelijk zijn waardoor de schade op basis van 50 % wordt afgehandeld..
Ik ben het hier niet mee eens omdat de context van het artikel onjuist geïnterpreteerd wordt. In mijn beleving is gedegene die het portier opende vrantwoordelijk voor de ontstane schade

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U wilde wegrijden uit een parkeervak en de bestuurder naast u deed zijn portier te wild open waardoor hij bleef hangen achter uw bumper. De verzekeraar geeft aan dat beide partijen aansprakelijk zijn. De schade wordt afgehandeld op basis van 50% voor iedere partij. U bent het daar niet mee eens.

Op het moment dat u uw parkeervak verlaat bent u bezig met het uitvoeren van een bijzondere manoeuvre ex art 54 RVV. Indien er op een parkeerterrein een aanrijding ontstaat tussen twee motorvoertuigen, dan is er om voornoemde reden sprake van schulddeling. Het feit dat de verzekeraar aangeeft de schade op basis van 50% af te handelen geeft aan dat de andere partij weldegelijk schuld heeft.

Indien u kunt bewijzen dat u geen schuld hebt aan de aanrijding dient u dat te kunnen bewijzen. Dat is in uw geval lastig te noemen.

Tip: Ofschoon uw WAM verzekeraar 50% van de schade aan de wederpartij heeft uitgekeerd, behoudt u de mogelijkheid - binnen een jaar na dato - om de schade alsnog uit eigen portemonnee te voldoen, opdat u wordt hersteld in no-claim.