motor vervangen van Ford Focus bij 55.000 km voor wie zijn de kosten

Vraag gesteld door Wilma Heus op 23 februari 2016

Toen wij de Ford Focus in 2014 kochten stond de teller op 28000 km en was 18 maanden oud. Nu sinds kort een ratelend geluid in de motor. Auto heeft 55000 km gelopen. Nu moet de motor (Ecobost) vervangen worden, omdat deze niet gedemonteerd mag worden van de Ford. Maar auto is nu 3 en half jaar oud. Is dat normaal voor zo'n jonge auto. Auto is altijd in onderhoud geweest bij de dealer. Voor wie zijn nu de kosten?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

De motor van uw 3 1/2 jaar oude Ford Focus (55.000 km) is defect en moet vervangen worden. De auto is dealer onderhouden. U vraagt zich af wie deze kosten dient te betalen.

Oorzaak defecte motor
Alleen bij sprake van een fabricagefout of verwijtbaar handelen door de dealer kunt u zich beroepen op non-conformiteit (soort van wettelijke garantie). U mag immers van een (benzine)motor verwachten, dat deze een gemiddelde levensduur heeft van circa 200.000 km bij regulier onderhoud en normaal gebruik.

Voor een beroep op (non)conformiteit ex art 7:17 BW dient u zich 9als consument) zich te wenden tot de verkoper.

Indien u destijds Bovag garantie heeft ontvangen op desbetreffende auto, en u komt niet tgot overeenstemming over de verdeling van de kosten, dan kunt u het geschil ter beoordeling voorleggen aand e Geschillencommissie Voertuigen.

Voor meer informatie over klachten na aankoop, verwijs ik u graag naar onze webpagina: 'Klachten na aankoop'.