koopovereenkomst wordt eenzijdig door autoleverancier ontbonden

Vraag gesteld door frenkfrenk op 17 augustus 2015

2,5maand geleden heb ik een nieuwe volco xc90 gekocht en ondertekend (door zowel volvo als mijzelf) met een 3-tal voorbehouden mijnerzijds (proefrit/financiering/levering 2015). onlangs kreeg ik te horen dat men de auto niet meer kon leveren dit jaar, aangezien ik een van de eerste was die deze auto heeft besteld en dat men een productie plaats had gereserveerd lijkt mij dit zeer onwaarschijnlijk.
mijn vermoeden is dat men de auto aan iemand anders heeft verkocht die geen voorbehouden heeft gemaakt.
ik hoor graag mijn rechten en of men de auto verplicht zijn te leveren aan mij indien ik dat wil.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Tweeënhalf maand geleden heeft u een nieuwe Volvo C90 besteld met onder andere de voorwaarde; levering 2015. De dealer ontbindt nu de koopovereenkomst eenzijdig, nu hij stelt de auto niet voor 2016 te kunnen leveren. U heeft zo uw vermoedens en vraagt zich af wat uw rechten in deze zijn.

Indien de dealer niet aan zijn verplichtingen volgend uit de koopovereenkomst kan voldoen, dan is deze in principe schadeplichtig.

Als de rollen waren omgedraaid, dan zou u op grond van de Bovag voorwaarden annuleringskosten ter grootte van 15% van de koopprijs verschuldigd zijn aan de dealer.

Indien blijkt dat de dealer toerekenbaar tekort is geschoten in de verplichtingen volgende uit de koopovereenkomst, dan zou u in beginsel schadebedrag ter grootte van 15% van de koopprijs kunnen vorderen (valt te proberen), op grond van analoge toepassing van art 7 Bovag voorwaarden. Subsidiair kunt u de daadwerkelijk geleden schade vorderen vorderen op de dealer, mocht levering in 2015 definitief onmogelijk zijn.