Autogarage wil koopovereenkomst annuleren want wil toch 1000 euro meer voor auto

Vraag gesteld door apardinha@gmail.com op 24 oktober 2018

Gisteren auto gekocht bij Skoda. Overeenkomst ondertekent na onderhandelingen. In de middag belt men op dat men de overeenkomst wil annuleren want ze willen toch 1000 euro extra voor de auto hebben. In de laatste pagina (waar handtekeningen staan) staat wel het volgende;
eventuele prijs- en uitvoeringswijzigingen zijn voorbehouden

Kunnen zij zomaar (op basis van bovenstaande zin) de overeenkomst annuleren en meer geld vragen?

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft gisteren een overeenkomst ondertekend voor de aankoop van een Skoda. De overeenkomst is na onderhandelen over de prijs tot stand gekomen. In de middag belde de garage op om de koop te annuleren, omdat ze toch € 1000 meer voor de auto willen ontvangen. Heeft de garage het recht om dit te doen? Er staat wel op het contract: eventuele prijs- en uitvoeringswijzigingen zijn voorbehouden.

De verkoper kan de koop niet zomaar annuleren. U mag ervan uit gaan dat u met een professionele verkoper te maken heeft gehad. U geeft aan dat u heeft onderhandeld over de prijs en dat u beiden uiteindelijk akkoord bent gegaan. De overeenkomst is opgesteld en is ondertekend.

Alleen als er sprake zou zijn van een ‘kennelijke vergissing’ kan de verkoper hierop terugkomen. Dat betekent dat de fout zo duidelijk zou moeten zijn dat zelfs u als consument dit had kunnen weten.

De verkoper kan zich in deze situatie niet beroepen op het voorbehoud van eventuele prijs- en uitvoeringswijzigingen.

Verkoper zou er wel op terug kunnen komen als er op het contract vermeld staat : ‘’onder voorbehoud van goedkeuring directie”.