verkeersboete in duitsland

Vraag gesteld door j groeneveld op 23 november 2016

Geachte,

Ik heb een informatiebrief gekregen uit Duitsland.

er is een snelheidsovertreding begaan op snelweg er zou 99 km geconstateerd zijn waar 60 was toegestaan.

in de brief staat een boete bedrag van € 120,00 en onkosten van tenminste € 28,50
ten eerste weet ik niet meer wie er de bestuurder was op dat moment in de auto en ook het woord tenminste daar heb ik toch wel een naar gevoel over.

moet ik om aanvullend bewijs vragen, is met een radarmeting met foto voorzijde geconstateerd.

mvgr. J. Groeneveld


Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een verkeersboete ontvangen uit Duitsland en heeft daar een paar vragen over.

Omdat de boete hoger is dan € 35,-, ontvangt u een Bußgeldbescheid. Deze brief is anders dan de beschikking in Nederland.

In de eerste brief wordt onderzocht wie de bestuurder was ten tijde van de overtreding. Na het invullen en terugsturen van deze brief ontvangt u een volgende brief. Hierin staat de definitieve hoogte van de boete en eventuele rijontzegging.

Alleen als u kunt aantonen dat u onterecht een boete heeft ontvangen, dan is bezwaar zinvol. In de brief die u ontvangt wordt ook aangegeven waar de overtreding is geconstateerd.

Betalen is vervolgens wel aan te raden. Doet u dit niet, dan kan deze boete namelijk te zijner tijd ook in Nederland worden geïnd en worden verhoogd.

Meer lezen over Duitse boetes.***

Reactie van MR.Dino:

Beste heer Groeneveld,

Ik heb al meerdere boetes van verschillende mensen over ditzelfde stuk voorbij zien komen op verschillende forums. Ook zijn er drie van dit soort gevallen uit mijn directe omgeving. Het gaat waarschijnlijk om het stuk bij Köln. Hier zou het zogenaamd 60 zijn vanwege wegwerkzaamheden.

Als ik u was zou ik bezwaar aantekenen. Dit heb ik ook gedaan. Op de flitsfoto's is helemaal niks van wegwerkzaamheden te zien. Andere boetes gebruik ik om mijn zaak sterk te maken. De situatie moet wel heel onduidelijk zijn geweest als zoveel mensen op hetzelfde stuk 100 blijven rijden (normaal de toegestane snelheid op deze weg).***

Reactie van Michiel Claesen:

Bezwaar in pas zinvol indien u onderbouwd kunt aantonen dat de boete ten onrechte is opgelegd.

Naast het feit dat de kans aannemelijk is dat u voor het gerecht in Duitsland dient te verschijnen, draait u - anders dan in Nederland - tevens op voor de procedurele kosten