kreeg informatiebrief over een gemaakte verkeersovertreding uit Koln, die onmogelijk door mij of met mijn auto gemaakt kan zijn.

Vraag gesteld door koos.leduc@ziggo.nl op 05 oktober 2016

ben mede omdat mijn vrouw al vier jaar terminaal ziek is niet in buitenland geweest ook mijn auto niet.
is helaas echter ook al een keer in amterdam gebeurd (parkeerboete) terwijl ik daar niet geweest was, bevriende chef politie kwam erachter dat een letter van kenteken verkeerd gelezen was, bleek wel ook een zelfde Porsche te zijn.
kan ik op vraagbrief zonder problemen mijn gegevens zoals rijbewijs nummer
opsturen?
misschien heeft u nog verder advies?

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een brief over een overtreding uit Duitsland ontvangen, maar u bent niet in Duitsland aanwezig geweest op het moment dat de overtreding is geconstateerd.

Als u een boete ontvangt uit Duitsland, dan zit daar vaak een Anhörungsbogen bij. Dit is een vragenformulier. Op dit formulier geeft u uw persoonsgegevens weer. Daarnaast kan men invullen of men de overtreding toegeeft of juist niet. Soms is het ook mogelijk om daar een toelichting bij te noteren.

In uw geval kunt u hierop aangeven dat u niet op het genoemde moment in Duitsland bent geweest met uw auto. U kunt dit ondersteunen met bewijs. Dit bewijs kan bijvoorbeeld bestaan uit een kopie van uw kentekenbewijs en een verklaring van getuigen dat u niet met uw auto in Duitsland bent geweest.

Aan de hand van het vragenformulier en het bijgeleverde bewijs wordt onderzocht of er reden is het Bussgeldbescheid te wijzigen of te seponeren. Wanneer er wordt besloten u toch een boete op te leggen dan kunt u daartegen een officieel bezwaar indienen. Ook dan dient u bewijs te leveren dat u de overtreding niet hebt gemaakt.

Onlangs hebben wij een soortgelijke vraag gehad hierover. Er is toen contact opgenomen via de contactgegevens en er bleek een verkeerd kenteken te zijn genoteerd.

Meer lezen over boetes uit Duitsland.