Ik heb een Skoda Yeti, 5,5 jaar oud en 70000 km stand. Nu moet de distributie ketting vervangen worden voor € 915,00.

Vraag gesteld door Gerdleem op 24 mei 2016

Is bovenstaand geen fabrieksfout omdat dit al vele malen is gebeurd en bekend bij alle dealers ? Kan ik hier nog wat aan doen ?

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto met een distributieketting. Deze moet nu bij 70.000 km worden vervangen.

U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van hetgeen u koopt. Dit is opgenomen in de wet. Koopt u een auto met een distributieketting, dan mag u er van uit gaan dat er weinig onderhoud nodig is voor deze riem. Nu moet deze echter toch worden vervangen.

Het door u genoemde gebrek is zoals u aangeeft inderdaad een bekend probleem. Er is ook een coulanceregeling voor. Hier kunt u en beroep op doen via de dealer. U moet dan wel voldoen aan de voorwaarden van deze coulanceregeling.

Mocht beroep op de coulanceregeling worden afgewezen, dan kunt u de verkoper wel aanspreken op grond van de eerder genoemde redelijke verwachtingen. Indien vaststaat dat de auto op normale wijze is gebruikt en onderhouden, dan mag u van de verkoper verwachten dat deze de kosten vergoed. De verkoper is in dit geval uw tegenpartij, niet de importeur. De importeur heeft u de auto immers niet verkocht.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het "stappenplan klachten na aankoop" op onze website.