Ik heb een auto met gebreken gekocht zonder dit te weten.

Vraag gesteld door Saskia_snijders op 26 mei 2016

2 weken geleden heb ik een Renault megane aangeschaft via een occasion bedrijf. Deze was zonder garantie. Nu 2 weken later breekt mijn remschijf. De anwb heeft deze voor mij verwijderd. De remschijf was duidelijk zichtbaar versleten. Echter heeft het bedrijf waarvan ik mijn auto heb, de auto gekeurd, maar dit is dus hoogstwaarschijnlijk niet goed gedaan. Ook kom ik achter meerdere gebreken nu ik de auto in bezit heb, hierover al contact gehad met de garage maar deze wilt mij niet tegemoet komen. Wat kan ik doen?

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht zonder garantie. Na twee weken breekt de remschijf. De auto is voor de levering gekeurd.

Als consument heet u ook zonder garantie rechten op grond van de wet. U mag van het product dat u koopt redelijke verwachtingen hebben. De verwachtingen worden vervolgens onder meer bepaald door het bouwjaar, de kilometerstand, onderhoud , gebruik en het gebrek zelf. Over het algemeen geldt hoe ouder de auto, des te minder mag u verwachten. Een Apk keuring geeft vervolgens aan dat de auto op dat moment van de keuring aan de minimale veiligheidseisen voldoet.

U kunt terug naar de verkoper om deze de gelegenheid te geven om de remschijf te vervangen. Gezien het feit dat u de auto zo kort geleden heeft gekocht zou het redelijk zijn als de verkoper de kosten hiervan, of althans een deel hiervan op zich neemt. E.e.a. wel weer afhankelijk van de ouderdom en de staat van de auto.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het "stappenplan klachten na aankoop"op onze website.