cliamen van schade bij tegenpartij na autoongeluk en slechts WA verzekering

Vraag gesteld door bronkies op 24 maart 2015

Ik ben aangereden, rijdend op een voorrangsweg door een auto die er van rechts op kwam rijden. Kleine schade, maar toch. Ik ben niet all risk verzekerd en heb geen rechtsbijstandsverzekering. De tegenpartij erkent geen schuld. Ee.a. is nu bij verzekering, er is een expert van de tegenpartij geweest. Enigszins complicerend is dat de tegenpartij een Duitser is, dus het is internationaal.
Ik heb de tegenpartij een brief geschreven waarin ik haar aansprakelijk stel.
De Duitse tegenpartij heeft de vertegenwoordiger van mijn verzekering in Duitsland aansprakelijk gesteld. Mijn verzekering heeft haar vertegenwoordiger gevraagd de aansprakelijkheid af te wijzen en heeft de verzekeringsgegevens van de Duitse auto opgevraagd.
Blijft dat ik zelf zal moeten proberen het geld van de schade aan mijn auto binnen te krijgen, dat mag mijn verzekering niet doen. Kunt u mij advies geven in dit stadium of in het volgende stadium - als ik de verzekeringsgegevens van de Duitse auto heb.
Met vriendelijke groet,
Geer Goudriaan (Mw), lidmaatschapsnummer 5 139 616 748

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U geeft aan dat u op een voorrangsweg reed. De tegenpartij kwam van rechts. Het uitgangspunt is dat het feit dat u op een voorrangsweg reed voorgaat aan de regel dat wie van rechts komt voorrang heeft. U kunt dus inderdaad de tegenpartij aanspreken voor uw schade. Wel zult u de toedracht van de aanrijding moeten bewijzen. Heeft u samen met de tegenpartij het aanrijdingsformulier ingevuld, dan kunt u dit als begin van bewijs beschouwen. Waren er getuigen? In dat geval is het raadzaam deze een verklaring te laten opstellen van wat zij hebben gezien.

Aangezien u geen rechtsbijstand heeft en geen All Risk verzekering moet u zelf de tegenpartij aanspreken. Voor de wijze waarop u de schade kunt verhalen verwijs ik u naar onze website: http://www.anwb.nl/rechtshulp/aanrijding-en-dan/schade-verhalen-hoe/stappenplan-schade-verhalen.

Aangezien het een Duitse tegenpartij is verwijs ik u nog naar het Nederlands Bureau. ( www.nlbureau.nl ) Hier kunt u een Nederlandse vertegenwoordiger opvragen van de Duitse verzekeringsmaatschappij. U kunt dan uw brieven in het Nederlands aan de Nederlandse vertegenwoordiger sturen.