Bij inruil is de tenaamstelling te laat ingediend door autobedrijf. Nu ligt er een boete op mijn mat. De auto stond nog op mijn naam maar stond al een maand bij de garagehouder. Volgens mij is hij administratief in gebreke gebleven en moet hij betalen.

Vraag gesteld door Ellyhugo op 17 augustus 2015

Auto gekocht op 22-05-2015. Aanbetaling gedaan. Auto ingeruild en afbetaald op 27-05-2015. Kenteken oude auto niet bij mij dus volgens afspraak opgestuurd (30-05-2015). De verzekering is op 27-05 overgezet.
Herhaaldelijk telefonisch contact gehad over APK-rapport (was er ook niet) en kreeg SMS-bericht op 25-06-2015 dat er een nieuw kenteken was aangevraagd (voor de ingenomen auto) zodat deze alsnog kon worden gevrijwaard.
Bij navraag bleek de auto op naam gesteld te zijn op 02-07-2015.
De overtreding is op 26-06-2015 geconstateerd dus voor justitie zijn wij de overtreders.
Ik vind dat de garagehouder administratief in gebreke is gebleven dus hij zou moeten betalen.
Toch?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft als kentekenhouder een boete ontvangen van het CJIB voor het onverzekerd hebben vaneen motorvoertuig. Desbetreffende motorvoertuig had u reeds op 27 mei 2015 ingeruild bij een garage op aanschaf van een occasion. De verkoper heeft echter nagelaten de auto tijdig over te schrijven, waardoor u gevrijwaard zou worden. Vraag is nu wie draait er voor de boete op?

Tot het moment dat u de vrijwaring heeft ontvangen, blijft u verantwoordelijk voor onder andere het verzekerd hebben van het motorvoertuig. Derhalve bent u gehouden de opgelegde boete te voldoen; bezwaar maken haalt niets uit.

Nu de verkoper nalatig is geweest in het overschrijven van het kenteken van de ingeruilde auto, maakt dat hij in principe aansprakelijk is te stellen voor de schade welke u lijdt; de door u te betalen verkeersboete.

Tip: indien u uw auto verkoopt/inruilt, zie er op toe dat u terstond het vrijwaringsbewijs ontvangt! Dit kan veel ellende voorkomen.