bekeuring vignet

Vraag gesteld door C.Mudde op 12 maart 2018

Op 12-8-2017 zijn wij bij de Grand St.Bernhardtunnel bekeurt voor het niet goed plaatsen van het vignet op onze autoruit.
Daarvoor hebben wij CHF. 500 in een depot moeten storten.Tot op heden nooit meer iets gehoord. Is dit normaal? Zo nee, wat kunnen wij hieraan doen?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Vorig jaar zomer heeft u een fikse waarborgsom (CHF 500) moeten afrekenen in Zwitserland, vanwege onjuiste plaatsing tolvignet op de voorruit van uw auto. Sindsdien heeft u hier nimmer iets op vernomen. U vraagt zich af of dit gebruikelijk is.

Bevestiging vignet


  • Het vignet moet aan de binnenzijde aan de linkerzijde van de voorruit worden geplakt.
  • Op de motor moet het vignet goed zichtbaar zijn, bijvoorbeeld op de tank, op de kuip of het windscherm.
  • Beschadigde vignetten zijn ongeldig.
  • Bij aanhangers zonder voorruit moet het vignet op een niet verwisselbare, gemakkelijk toegankelijke plaats worden aangebracht aan de linkerzijde, liefst onzichtbaar vanwege het risico op diefstal. Dit kan soms omslachtig zijn omdat hiervoor mogelijk de kap van de aanhanger geopend moet of het dekzeil verwijderd.
  • Wie al eerder een Zwitsers tolvignet op de voorruit heeft geplakt en dit jaar weer gaat, moet ervoor zorgen dat het oude tolvignet verwijderd is.

Indicatie boete
Rijden zonder geldig vignet op de autosnelweg:
CHF 200 plus verplichte aankoop van een vignet.

Het is te doen gebruikelijk dat u na betaling van en borgsom zijner tijd een bericht ontvangt, waarin tekst en uitleg wordt gegeven over de boete, e of de boete gelijk is aan de reeds geïncasseerde borg.

Advies
Neem contact op met de autoriteiten welke vermeld staat op de de boete/betalingsbewijs, welke u destijds overhandigd heeft gekregen. Voeg een foto toe van de plaats van het vignet op uw auto, en verzoek hen tot restitutie van het door u teveel betaalde.

Meer informatie over boetes uit Zwitserland vindt u op onze website.