Mijn dochter heeft,buiten haar schuld om, een ongeval gehad met de fiets.De verzekering van de tegenpartij schat de dagwaarde van de fiets te laag in. Hoe kan ik de dagwaarde van de fiets bepalen?

Vraag gesteld door Rudi1 op 19 mei 2016

We hebben de fiets bij een fietsen maker staan en die schat de dagwaarde op 375 euro. De reparatiekosten zijn geschat op 350 euro. We hebben de fiets, een Gazelle Davos met framenummer 4262361 in 2013 gekocht. De aankoopbon hebben we niet meer. We zijn teruggeweest naar de winkel waar we de fiets destijds gekocht hebben, en die gaf ons een kassabon met daarop de waarde van 236.98 euro.ecxl.btw. Dit is volgens mij zijn inkoopwaarde van de fiets, dus niet wat ik ervoor betaald heb. De verzekering van de tegenpartij stelt dat een dergelijke "goedkope" fiets?? 20 % per jaar in waarde daalt. Hoe kom ik er achter hoe oud de fiets is , en wat de werkelijke dagwaarde is ?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Uw dochter is recentelijk als fietser - buiten haar schuld om - betrokken geraakt bij een verkeersongeval. De verzekeraar van de wederpartij schat de dagwaarde volgens u te laag in en nu vraagt zich af hoe nu verder te handelen.

Bij uitkering van schade gaat een verzekeraar standaard uit van de dagwaarde van het object, in casu een fiets. Doorgaans neemt een verzekeraar de dagwaarde over, zoals ingeschat door de fietsenmaker. De dagwaarde wordt mede bepaald aan de hand van bouwjaar/modeljaar van de fiets. Wellicht valt er via de fietsenmaker of Gazelle aan de hand van het chassisnummer te achterhalen hoe oud de fiets bij benadering is.

Indien u zich niet kunt vinden in de vaststelling van de dagwaarde door de verzekeraar, dan heeft u de mogelijkheid tot het instellen van een contra-expertise. Al zou ik in eerste instantie de taxatie, zoals verricht door de fietsenmaker, voorleggen aan de verzekeraar.

Mocht uw dochter naast schade aan de fiets, eveneens letselschade hebben opgelopen (al zijn het blauwe plekken, kneuzingen, kleine wonden), dan raad ik u zeer zeker aan om contact op te nemen met de ANWB Verkeersslachtofferlijn (088-269 7766).***

Reactie van David Sjoer:

Ter aanvulling op bovenstaand bericht, hebben wij nog informatie ingewonnen bij onze fietsenexpert. Deze geeft het volgende aan:

De Gazelle Davos is in de periode van 2004 tot 2009 gemaakt. De laatste prijs in 2009 was € 849,00. Als u er nu nog € 375,00 voor retour krijgt, is dit een bijzonder scherpe prijs. De ontwaarding van een fiets is het eerste jaar reeds 40%, het jaar daarna 20% en vervolgens 10%. Daarna is het afhankelijk van de conditie van de fiets.