Dronken op de fiets

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 10 februari 2019

Ik heb een brandende vraag over dronken op de fiets en alcohol promilage 0.5 promille. Het artikel stond in blad Kampioen van januari. Bij fouten in het verkeer krijgen iedereen een bekeuring ook op fiets als je dronken bent. Goede voorbeeld is het Zwarte Cross en daar komen duizenden fietsers alle dagen naar de zwarte cross en wordt er volop gezopen. Ze gaan dan na afloop bijna iedereen met hoog promille naar huis. Ik vraag me af waarom politie nooit fietsers gaat bekeuren en wel op auto mobilisten Volgens de wet moeten politie WEL bekeuren. Politie weet wel dat bijna iedereen na afloop van de Zwarte Cross dronken naar huis gaat.

Antwoord van Monique

ANWB Expert

Leuk dat u aan de ANWB vraagt waarom de politie ná de Zwarte Cross niet de (dronken) fietsers bekeuren naast de automobilisten.
U kunt deze vraag het beste stellen aan de politie zelf. Wij vermoeden dat het te maken heeft met prioriteitstelling en capaciteit (hoeveel politie-agenten zijn er beschikbaar). Misschien vindt de politie het belangrijker (omdat het gevaarlijker is) om de bestuurders met alcohol achter het auto-stuur aan te houden dan de dronken fietsers. Maar alleen de politie kan antwoord geven op uw vraag.