Is rijden op een bromscooter bovengemiddeld gevaarlijk?

Vraag gesteld door JPVZ op 13 juli 2017

Goedemorgen. Ik overweeg een bromscooter aan te schaffen voor (hoofdzakelijk) woon-werkverkeer. Ik lees her en der dat scooters veel vaker bij ongelukken betrokken zijn dan auto's en fietsen. Daarbij geldt ook dat bij het opstellen van deze statistieken op enig moment andere tellingen zijn gehanteerd en dat het veel gaat om eenzijdige ongevallen van 16-17 jarigen met opgevoerde scooters, al dan niet op fietspaden.

Ervan uitgaande dat ik ga rijden op een niet-opgevoerde scooter, niet bij ijzel, met het volle besef van kwetsbaarheid in het verkeer, etc., is het rijden op een bromscooter dan bovengemiddeld gevaarlijk? Wellicht goed om erbij te vermelden dat ik 45 jaar oud ben en al vanaf mijn 18-de beschik over een autorijbewijs en dagelijks op de weg zit.

Bedankt alvast voor jullie antwoorden!

Jan-Paul

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt of het bovengemiddeld gevaarlijk is om op een bromscooter te rijden.

Zoals u zelf al aangeeft komen er veel ongevallen voor met scooters die veelal opgevoerd zijn en bereden worden door 16-17 jarige bestuurders. Dit vertekent het beeld voor scooters over het algemeen.

Deelnemen aan het verkeer op welke manier dan ook brengt risico met zich mee.

Als u een ervaren bestuurder bent die zich bewust is van de kwetsbaarheid op een scooter en een preventieve rijstijl heeft is het risico zeker aanvaardbaar.