Welke fiets is het beste?

Vraag gesteld door paulhelwig op 04 mei 2016

Welke fiets is het beste? Geen e-bike svp. Graag jullie advies hierover. 

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af welke fiets de beste is.

8 tips voor het kopen van een nieuwe fiets

Ben je op zoek naar een nieuwe fiets en weet je niet zo goed waar je op moet letten? Begrijpelijk, er is veel keuze. Lees hier in 8 praktische tips waar je op moet letten als je een nieuwe fiets gaat kopen.

1. Waarvoor wil je de fiets gebruiken?

Vraag jezelf eerst af waarvoor je de fiets wilt gaan gebruiken. Wil je de fiets als stationsfiets gebruiken? Gebruik je hem alleen om boodschappen te doen? Of wil je juist op vakantie met je fiets en lange tochten maken? Antwoorden op deze vragen bepalen welke eisen je aan je fiets stelt. Een stationsfiets hoeft niet gloednieuw te zijn of versnellingen te hebben, maar aan een fiets om lange tochten te maken stel je vast eisen ten aanzien van versnellingen en comfort.

2. Framemaat

Om controle te hebben over je fiets en om fysieke klachten tijdens en na het fietsen te voorkomen, is het belangrijk dat je de juiste framemaat kiest. Bij de meeste fietsspeciaalzaken kun je je laten opmeten, maar je kunt ook zelf je framemaat berekenen.
Bekijk hier hoe je de framemaat bepaalt

3. Zadel en zadelhoogte

Als je een nieuwe fiets koopt zit daar standaard een zadel op. Het kan zijn dat dit zadel voor jou niet geschikt is. Je krijgt dan zadelpijn. Om dit te voorkomen is het aan te raden om verschillende zadels te testen in een proefrit. De meeste fietsspeciaalzaken bieden deze mogelijkheid. Stel je zadel ook op de juiste hoogte in. Bij de juiste hoogte is het been bijna gestrekt wanneer een van de trappers naar beneden wijst.

Er zijn fietszadels van verschillende materialen te koop. Gelzadels zijn comfortabel, leren zadels gaan lang mee en vormen zich na verloop van tijd naar uw lichaam. Dameszadels zijn doorgaans iets breder dan zadels voor heren, omdat bij vrouwen de zitbeentjes wat verder uit elkaar liggen. Er zijn daarom specifieke bredere dameszadels te koop.

Lees hier meer over zadelpijn

4. Versnellingen

Versnellingen zorgen ervoor dat je zelf kunt bepalen hoe zwaar of licht je fietst. Het aantal versnellingen op een fiets varieert sterk. Als je het aantal kettingwielen voor vermenigvuldigt met het aantal kettingwielen achter, dan heb je het totale aantal versnellingen.

Stel jezelf bij aanschaf van een nieuwe fiets de vraag of je versnellingen nodig hebt. Fiets je lange tochten of door heuvelachtig gebied, dan zijn versnellingen handig. Gebruik je de fiets in de stad voor korte afstanden, dan heb je ze misschien niet nodig. Het voordeel van een fiets zonder versnellingen is dat deze vaak een stuk goedkoper zijn.

5. Stuur

Het stuur van de fiets bepaalt mede hoe comfortabel je op de fiets zit. Staat het stuur te ver weg of te laag, dan kan dat klachten veroorzaken aan je nek en schouders. Laat je daarom adviseren door een fietsspecialist. Veel fietsspeciaalzaken kunnen het stuur op de voor jou ideale hoogte instellen.

6. Remmen

Er zijn twee typen remmen te onderscheiden: de terugtraptem en de handrem. Op goedkopere fietsen vind je vaak een terugtraprem. Deze rem werkt op het achterwiel door als het ware achteruit te trappen. Met handremmen kun je beter doseren. Deze remmen zijn op het stuur geplaatst en ze remmen op zowel het voorwiel als het achterwiel. Welke type rem je ook koopt, controleer altijd of ze goed werken tijdens een proefrit.

7. Verlichting

Fietsverlichting is in Nederland verplicht. Fietsverlichting werkt of met een dynamo of met een batterij. Het nadeel van verlichting met een batterij laat zich raden: als de batterij op is zit je zonder verlichting. Veel fietsen werken tegenwoordig op een dynamo in de naaf van het voorwiel.

8. Elektrische fiets

De elektrische fiets is populair. Er worden er steeds meer van verkocht. Op een elektrische fiets moet de fietser nog wel zelf trappen, maar met behulp van een elektrische motor wordt het trappen ondersteund. Er hoeft dus minder inspanning geleverd te worden. Elektrische fietsen werken op een oplaadbare accu. Het verschilt per e-bike hoeveel kilometer er met een volle accu gereden kan worden. Elektrische fietsen zijn wel duurder dan gewone fietsen.***

Reactie van Evert-Jan:

welke fiets het beste is, is afhankelijk van wat je ermee wil doen.
Gebruik voor woon-werk, recreatief of beiden of....
En bekijk dan ook de verschillende typen fietsen die voor de verschillende doeleinden er zijn, maar vergeet daarbij b.v. de ligfiets ook niet. Ook in verschillende opties te krijgen.
Welke fiets de beste is, is voor iedereen weer anders, omdat iedereen andere eisen stelt aan zijn/haar fiets.
Voor mij is de beste fiets een ligfiets, vind ik erg comfortabel fietsen en geschikt voor wat ik ermee doe, woon-werk verkeer en toertochtjes enz.