Dimlicht

Vraag gesteld door PJ. Groen op 25 maart 2019

Ik heb gelezen dat je overdag dagrijlicht mag voeren en dat dan de achterlichten en kentekenplaatverlichting ook gaan branden. Is dit laatste verplicht bij het gebruik van dagrijlicht overdag? Als ik in mijn auto (Alfa Romeo Stelvio) overdag mijn dagrijlichten aanzet dan branden mijn achterlichten zeer zeker niet. Klopt dit wel?

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over dagrijlicht. Als het goed is branden de dagrijlichten van uw auto automatisch, dus zonder iets in te schakelen. De achterlichten mogen gelijktijdig branden met dagrijlicht, maar dat is niet verplicht volgens Reglement nr. 48 van de Europese Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (VN/ECE). Als de achterlichten niet automatisch aangaan, dan moet er een signalering aanwezig zijn die de bestuurder erop attendeert dat de achterlichten dan niet branden. Daarnaast staat in dit Reglement dat achterlichten ook niet hoeven te branden als duidelijk blijkt uit de dashboardverlichting dat de dimlichtset (voor- en achterlichten) moeten worden ingeschakeld.

Dagrijverlichting verhoogt de zichtbaarheid voor het tegemoetkomend verkeer en levert zo een bijdrage aan de verkeersveiligheid. Ik wil benadrukken dat de achterlichten vanuit die gedachte geen functie hebben. Op het moment dat meebrandende achterlichten wenselijk zijn, betreft het vaak het moment dat dimlicht noodzakelijk is (en verplicht!) zoals bij duisternis of slecht zicht overdag, bij mist of ernstige regenval. Het meebranden van de achterlichten bij dagrijverlichting is min of meer een compromis voor mensen die vergeten hun dimlichten in te schakelen wanneer dat nodig cq verplicht is.