Betaling auto

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 14 maart 2019

1 maart 2e hands auto gezien bij Merkdealer (v Mossel Ford Veghel). Auto kost 11.500 euro en heeft 6 maanden bovag garantie. Tijdens de proefrit bleek stuur nogal te trillen. Verder alles in orde. Volgens de dealer (die dit zelf ook constateerde tijdens een proefrit) zou dat trillen aan de banden liggen. Ik krijg 4 nieuwe banden tijdens aflevering, en een grote beurt.
Ik heb die 1e maart getekend voor koop van de auto.

Betaling en aflevering vindt plaats morgen 15 maart. Maar voor de koop maak ik nog even een proefrit en controleer of het stuur nog steeds trilt. Als dit het geval is ben ik dan verplicht om morgen te betalen? Omdat ik een contract hebt getekend? Moet het euvel eerst niet verholpen worden door de dealer, en dan pas betalen?

Kortom: Tijdens proefrit is auto nog niet in orde. Maar ik heb een contract getekend van koop op 15 maart. Het lijkt mij niet meer dan logisch dat ik pas betaal als de auto deugdelijk wordt afgeleverd.

Ik hoor graag jullie antwoord.

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt op 1 maart 2019 een occasion gezien bij de dealer. Tijdens de proefrit bleek stuur nogal te trillen. De dealer heeft er een proefrit mee gemaakt en gaf aan dat het aan de banden ligt. De auto krijgt daarom 4 nieuwe banden tijdens aflevering en grote beurt. Die dag hebt u ook getekend voor koop van de auto. Betaling en aflevering vinden plaats op 15 maart 2019. U vraagt zich af of u moet betalen indien de auto nog steeds trilt.

In feite is de koop op 1 maart 2019 al gesloten. Er is immers al sprake van aanbod en aanvaarding (ook over de prijs etc is al gesproken). We raden vaak aan om niet onder ontbindende voorwaarden te kopen. Maar pas een product te kopen als aan alle voorwaarden wordt voldaan. In uw geval is het van belang om na te gaan wat er precies is vastgelegd in de ondertekende koopovereenkomst van 1 maart. Het voorbehoud moet namelijk precies zijn omschreven zodat er naderhand geen discussie over kan bestaan. Als in uw geval het voorbehoud voldoende specifiek in de ondertekende koopovereenkomst staat dan kunt u er uiteraard, indien de auto nog trilt, voor kiezen om niet over te gaan tot betaling. Indien dat in de koopovereenkomst niet (met zoveel woorden) is vastgelegd dan dient u zich te houden aan uw betalingsverplichting. Het omgekeerde is uiteraard waar. De verkoper dient uiteraard op zijn beurt ook de overeenkomst na te komen.

Meer informatie over koopovereenkomst vindt u op onze website.