Auto verkopen of doorrijden?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 18 maart 2019

Ik heb een Saab 9-5 2.3T, 2003, km 237000km. Is in goede staat. Ik vraag me af of het verstandig is om deze nog lang door te rijden.
Ik overweeg om een andere auto te kopen, Saab of ander merk (bijv Mitsubishi Outlander ivm caravan trekken) , bouwjaar ongeveer 2008.

Twee criteria: betrouwbaar en kosten

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt zich af of het verstandig is met uw Saab 9-5 door te blijven rijden of tóch te kiezen voor een vervangende auto.

Uw Saab is wat leeftijd en kilometrage betreft economisch nagenoeg afgeschreven. Feitelijk zijn dat de goedkoopste jaren omdat de ''kostenpost'' afschrijving nauwelijks nog een rol speelt. Reparatie- en onderhoudskosten kunnen bij een auto op leeftijd wel een flinke stempel drukken op de autokosten. Maar zolang dat kennelijk nog niet bij uw Saab aan de orde is zijn dit de goedkoopste jaren.

Elk jaartje die u nu nog weet te rekken met uw Saab, zonder hoge garage rekeningen, zijn beduidend goepkopere kilometers dan bij een recent aangeschafte Outlander. Op het moment dat u wel flink moet investeren in kostbare technische ingrepen, is dat het moment uw Saab definitief af te schrijven en die kosten te gebruiken voor de aanschaf van een andere auto. Maar zolang uw Saab u niet in de steek laat en daar óók geen concrete voortekenen van zijn, is doorrijden financieel de beste optie.