Auto delen bij private-lease

Vraag gesteld door R. van Haarlem op 08 maart 2019

In mijn private-lease contract staat niets over auto delen tegen een financiele vergoeding.

Vraag 1: Ben ik verplicht de lease maatschappij over mijn voornemen te informeren, en te vragen mij schriftelijk te laten weten dat zij geen bezwaar heeft?
Vraag 2: Ik mijn auto (aan buren) tegen financiele vergoeding laten gebruiken? E.e.a. Incidenteel. Als vriendendienst. Dus zonder winst oogmerk

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over Private Lease.

Ik weet niet waar u een Private Lease contract heeft lopen maar als berijder ben je in principe vrij om anderen in je auto te laten rijden, de verantwoordelijkheid hiervoor ligt natuurlijk wel ten aller tijden bij jou. Als diegene schade rijdt is dit jouw eigen risico (als het niet verhaalbaar is), de bekeuring wordt aan jou doorbelast, etc.
 
Ik verwacht niet dat een leasemaatschappij er problemen mee heeft als je je auto zo nu en dan aan vrienden, buren en kennissen uitleent en daar een kleine bijdrage voor vraagt. Dat is voor de leasemaatschappij ook niet of nauwelijks te controleren. Je zou het kunnen vergelijken met de auto na gebruik weer met een volle tank inleveren. Zolang je de auto niet commercieel gebruikt als bijv. een taxi, lesauto of goederenvervoer zit je over het algemeen wel goed. Dus lang verhaal kort: verplicht misschien niet, maar het is misschien wel zo netjes om het aan ze voor te leggen.