Annulering koop

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 13 maart 2019

Hallo,

Ik heb een auto gekocht voor 850 euro bij een bedrijf. Voor de koop heb ik om de tellerstand gevraagd omdat er een nap bijzat. De verkoper zei dat die niet beschikbaar was. Ook heb ik gevraagd of hij meer wist over de historie en dat wist hij ook niet. Na nogmaals vragen heb ik toch het tellerrapport ontvangen, maar nog steeds niet de historie die onderdeel is van het uitgebreide tellerrapport. Het tellerrapport is voor mij reden om van de koop af te zien. De verkoper brengt daar nu 15% van de koopprijs in rekening wegens annulering. Moet ik die betalen?

Wat mij betreft is het geen annulering, maar is het contract nietig omdat ik de auto niet gekocht zou hebben als ik de informatie had gekregen toen ik er om vroeg.

Ik ben benieuwd wat uw advies is.

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht voor €850 bij een bedrijf. Tijdens de koop was de NAP niet beschikbaar volgens de verkoper. Ondanks dat heeft u besloten om de auto te kopen. Toen de verkoper later met de NAP kwam, besloot u van de koop af te zien.  De verkoper ziet dit als een annulering en berekent  15% kosten, maar u bent van mening dat het contract nietig is omdat u de auto niet zou hebben gekocht als u deze informatie had gekend ( beroep op dwaling).

Dwaling
Bij dwaling wordt er een overeenkomst gesloten op basis van verkeerde informatie. Deze informatie moet zo belangrijk zijn dat als de koper het had geweten, hij de koop niet zou hebben gesloten of tegen andere voorwaarden.

Wanneer is sprake van dwaling?
Er is sprake van dwaling in een aantal situaties:
-De verkoper geeft foute informatie
-De verkoper zwijgt over een punt wat hij had moeten melden
-De koper en de verkoper gaan uit van dezelfde onjuiste informatie

In uw geval is een beroep op dwaling lastig omdat er een sterke nadruk ligt op de onderzoeksplicht van de koper. U heeft besloten de auto te kopen, ondanks dat er over de NAP onduidelijkheid was.  Dit kan gezien worden als het op de koop toe nemen van de onbekende historie.

Annuleringskosten lijken hier dan ook op zijn plaats.