Cilinder kapot na 3 jaar

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 03 maart 2019

Fiat Panda twinair, bouwjaar november 2015. Op vakantie in Oostenrijk: cilinder kapot en motorschade door afbreken bougie kopje, waarschijnlijk nieuwe motor erin. Wordt op dit moment naar NL gesleept. Is dit iets voor coulance-regeling? 36.000 op de teller is wel erg weinig...

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Uw Fiat Panda twinair, met bouwjaar 2015 en een tellerstand van 36.000, is in Oostenrijk gestrand. Er is een bougiekop afgebroken waardoor de cilinder beschadigde. Waarschijnlijk moet de motor worden vervangen. U vraagt zich af of u aanspraak kunt maken op een coulanceregeling.
 
Dat er een bougiekop afbreekt, heeft niets te maken met rij-omstandigheden. Uw rijgedrag kan niet van invloed zijn geweest op een dergelijk mankement.
Dit had niet mogen gebeuren bij een kilometerstand van 36.000. U hoeft niet te verwachten dat u bij zo’n jonge auto de motor moet vervangen.
 
Non-conformiteit
Ik neem aan dat de auto teruggaat naar de verkopende garage. U moet hen de gelegenheid  geven het probleem op te lossen.
U kunt een beroep doen op non-conformiteit : de auto voldoet niet aan de verwachtingen die u op grond van de overeenkomst mocht hebben.
Als u er mondeling niet uitkomt met de verkoper, meldt uw klacht dan schriftelijk.
 
Meer informatie over het stappenplan na aankoop vindt u op onze website. Op deze site vindt u ook een pakket modelbrieven conformiteit.
 
Komt u er niet uit met de garage dan kunt u het geschil voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.