Verbruik/comfort/diefstal/winterbanden verplichting

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 24 februari 2019

Wij gaan een rondreis door Europa maken voor een aantal maanden. Een aantal landen waar we doorheen trekken zijn; Zwitserland, Italië (Dolemieten), Kroatië, Slovenië en Tsjechië. Deze landen zullen we vanaf 28 april t/m 28 juni doorkruisen.

Een aantal vragen:
1. Vanaf 28 april trekken we in 4 weken door Zwitserland en Italië. Ook in berggebieden. Zijn winterbanden of all-season banden dan verplicht?

2. Nu rijden we in een Ford Fiësta met het uiterlijk van een ST-line en een mooie set 17" donkergrijze velgen. We twijfelen of het verstandig is met deze velgen door Italië, Kroatië, Slovenië en Tsjechië te reizen. Wat is jullie ervaring / idee hierbij? Is het beter om dit niet te doen of gewoon een set slotbouten erop zetten en is het risico net zo groot als in Nederland bij wijze van spreken?

3. Hoe is het wegdek in de genoemde landen hiervoor? 17" is wat minder comfortabel, maar hier in Nederland en Duitsland rijd het prima op onze wegen.

4. Nu hebben wij een private leaseauto die over een jaar weer weg moet. Dus om nu een andere set velgen met banden zelf te kopen is prijzig. Aan de andere kant, is er een indicatie het verschil in verbruik tussen een 17" en een standaard 15" velg/band?

Excuses voor de uitgebreide vragen, maar we willen onze trip van in totaal 3 maanden zo goed mogelijk plannen.
 

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft meerdere vragen over een reis met de auto door verschillende Europese landen.

Op onze website vindt u onze landeninformatie, hier worden veel van uw vragen beantwoord en vindt u veel waardevolle informatie.

Voor wat betreft de diefstalgevoeligheid van de lichtmatalen velgen maak ik mij niet bijzonder zorgen in deze landen. Een set wielsloten is natuurlijk altijd verstandig, ook in Nederland.

De gesteldheid van de wegen is overal wisselend. De doorgaande wegen zullen over het algemeen goed zijn.
De rijsnelheid aanpassen aan het wegdek lijkt mij hier voldoende. Ik zie geen noodzaak om 15" velgen/banden te monteren speciaal voor deze reis.

Ook in het brandstofverbruik zal geen merkbaar verschil te meten zijn, de afrolomtrek van de banden moet immers gelijk zijn.