Nieuwe autobanden

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 25 februari 2019

Wij willen een vier seizoensband onder onze auto laten plaatsen. Bandenmaat 195/50/R16 V88. Een goede vier seizoensband is lastig te vinden. Is het mogelijk een andere type maatband onder de wagen te plaatsen? Ik kreeg te horen 185/55/R16 V87 is dit correct? Klopt het dat de banden van dus danig kwaliteit zijn, dat er in de winter ook mee naar Oostenrijk kan rijden in combinatie met sneeuwkettingen? Voor bijvoorbeeld een skivakantie.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt advies over de aankoop van all seasonbanden.

In de genoemde bandenmaat is de spoeling misschien dun maar ik kom wel de Continental AllSeasonContact 195/50 R16 88V XL tegen die een prima status heeft. De andere genoemde maat kan er ook onder omdat het verschil in afrolomtrek verwaarloosbaar is. Maar de voorkeur gaat uit naar de oorspronkelijke bandenmaat en staat de genomende Continental staat als all season hoog aangeschreven.

Een all seasonband heeft duidelijke voordelen ten opzichte van een zomerband in de winter maar ook duidelijke tekortkomingen ten opzichte van een winterband in de winter. Ten opzichte van winterbanden vertonen all season banden tekortkomingen, vooral op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. Zo zullen winterbanden het altijd beter doen op een besneeuwde helling dan all season banden. Wanneer de winterse omstandigheden gerelateerd zijn aan het gebruik in een wintersportomgeving krijgen winterbanden dus de voorkeur. Voor een wat gematigd winters klimaat volstaan all seasons prima. All seasonbanden met het bekende sneeuwvlok symbool voldoen overigens wel aan de winterbanden verplichting zoals in Oostenrijk en Duitsland.