Diesel of benzine

Vraag gesteld door P. van Boheemen op 25 februari 2019

Ik bezit een Volkswagen Transporter uit 2000 die ik als zelfstandige voor mijn werk gebruik. De bestelbus  is inmiddels een beetje aan vervanging toe aan. Ik zit nu met de vraag benzine of diesel? In het artikel van de kampioen februari wordt de diesel als vervuilend neergezet.

oor nieuwe diesels lijkt dit overigens nog zeer discutabel of dat wel zo is. Zoekend op het internet en ook de ingezonden vragen en meningen op de ANWB expert site over diesel maken de keuze er niet gemakkelijker op. Gezien de uitbreiding van millieu zones, en daardoor wellicht een kelderende inruilprijs lijkt het verstandiger een benzineauto te kopen in plaats van een diesel. Een groot probleem is echter dat er nauwelijks bestelbusjes te koop zijn die op benzine rijden! Alleen Volkswagen heeft een bestelbus op benzine en verder zijn ze alleen in diesel leverbaar. Een nieuwe bestelbus is een behoorlijke investering voor een kleine zelfstandige als ik en ik heb nog geen duidelijke ja of nee kunnen vinden of kopen van een nieuwe diesel nu onverstandig is of niet.

Hopelijk kan de ANWB mij daar een antwoord op geven. Al blijft dat de keuzen voor benzine wel heel moeilijk is vanwege het feit dat ze nauwelijks leverbaar zijn.
 

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U staat op het punt uw huidige bedrijfsbus te vervangen en vraagt zich af of er wel een verantwoord alternatief is voor diesel.

Voor met name de bedrijfswagenmarkt blijft diesel voorlopig de voornaamste hoofdbrandstof en zal benzine niet het schone alternatief gaan worden. Op termijn zal óók daar de transitie naar elektrisch gaan plaatsvinden maar dat is voor u nog lang geen alternatief. U heeft nu een diesel en het is heel logisch dat dit ook een diesel blijft.

Maar bij voorkeur wel van een schonere generatie met tenminste emissie klasse euro 5 die zo'n beetje vanaf september 2010 zijn geintroduceerd, of de huidige euro 6 wanneer u een nieuwe bus overweegt. Deze generaties zijn schoon genoeg om daarmee de komende jaren zonder milieu beperkende maatregelen uw dagelijkse werkzaamheden uit te voeren.