Niet goed werkende stand kachel van Saab 9.3 2010

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 februari 2019

Is de de garage die de auto geleverd heeft met bovaggarantie verplicht de dieselkachel te repareren of eventueel te vernieuwen. Ik heb op 11.nov. 2018 de auto gekocht met een halfjaar garantie. Tot nu toe is men daartoe niet bereid.Hoe moet ik nu verder handelen.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In november 2018 heeft u bij een autobedrijf (BOVAG) een occasion gekocht inclusief zes maanden BOVAG-garantie. Onlangs heeft de dieselkachel het begeven. De garagist weigert de standkachel te herstellen of te vervangen. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

BOVAG-garantie
In artikel 8 van de BOVAG-garantie voorwaarden worden onder meer accessoires uitgesloten. Relevant is daarom de vraag of de standkachel wel of niet affabriek is gemonteerd. Indien de standkachel later is ingebouwd, dan geldt deze als accessoire en is deze derhalve uitgezonderd van garantie.

Wettelijke garantie
Indien de standkachel als accessoire dient te worden aangemerkt, derhalve uitgezonder is van de BOVAG-garantie, dan kunt u nog wel een beroep doen op de wettelijke garantie (conformiteit art 7:17 BW) nu de standkachel ondeugdelijk blijkt, derhalve niet voldoet aan de redelijke verwachting op grond van de koopovereenkomst.

Bewijslast
Op grond van artikel 7:18 lid 2 BW is het aan de verkoper - tot zes maanden na legvering - te bewijzen, dat het product bij levering wel deugdelijk was.

Herstelkosten
Indien er sprake is van non-conformiteit dan komen de herstelkosten of vervangingskosten voor rekening van de verkoper (art 7:21 lid 2 BW).

Geschillencommissie
Komt u er niet met de verkoper, dan kunt u het geschil ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.