Bredere band op velg

Vraag gesteld door M.J.E. Verschoor op 10 februari 2019

Onze Colt heeft bandenmaat 175 70 R13. We kunnen een set stalen velgen met winterbanden 155 80 R13 op de kop tikken. De omtrek van beide handen is nagenoeg gelijk, maar kunnen op termijn, als de winterbanden op zijn, winterbanden 175 70 R13 op de stalen velgen gemonteerd worden? Of zijn de bredere winterbanden toch niet beter?
 

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U kunt een gebruikte set winterbanden op stalen velgen overnemen. Let er op dat de velgen passen. De steek, aantal boutgaten, naafdiameter en ET-waarde moeten exact overeenkomen. Als de velgen van een ander merk en type auto komen is het een toevalstreffer als het precies past. Komen de velgen van eenzelfde generatie Colt dan zijn de velgen te gebruiken.
Bij winterbanden wordt er vaak een maatje smaller gemonteerd, maar in dit geval is dat niet nodig. 175 is al smal genoeg en 155 is echt aan de magere kant. U zou daarmee consessies doen aan de veiligheid op een droge weg, waar een smallere band minder goed presteert dan een bredere.

Of er op deze gebruikte velgen ook 175-banden zijn te monteren hangt van de breedte van de velg af, aangeduid in inches met de letter J er achter. Voor een 175-band is de ideale velgbreedte 5J of 5,5J.