Brandstof

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 09 februari 2019

In Nederland tank ik EURO95 (E5) wanneer ik in België tank heet EURO95 opeens E10. Waar zijn nu de europese regels voor? Krijg nu nog 'n grotere afkeer van de EU. Heb ik in België dus de verkeerde brandstof getankt....

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt zich af of u met E10 in België de verkeerde brandstog heeft getankt.

In diverse Europese landen - vooral in Duitsland, Frankriijk en België - bieden tankstations met bio-ethanol aangelengde benzine aan. In Nederland is E5 verkrijgbaar en vanaf oktober 2019 zal ook E10 verplicht worden aangeboden bij tankstations. De E staat voor (bio)ethanol, het getal voor het percentage toegevoegde ethanol. België loopt dus met het aanbieden van E10 vooruit op Nederland.

Vanaf oktober 2018 staan er op de pompen en vulpistolen bij tankstations extra brandstofstickers die de soort brandstof aanduiden. Zo kunt u óók in België E5 makkelijk herkennen aan het aanwezige etiket.

Overigens hoeft het niet zo te zijn dat de getankte E10 brandstof voor uw auto niet geschikt is. Verreweg de meeste auto's kunnen zonder problemen E10 tanken. Zie de E10 checker om te zien of uw auto kan rijden op E10.