Sneeuwkettingen dal Frankrijk

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 01 februari 2019

Ik ga op wintersport naar Frankrijk. Maar rij maar tot aan Bourg Saint Maurice, dat ligt in het dal. Zijn sneeuwkettingen dan verplicht? Ik rij geen col of bergpas op.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over sneeuwkettingen in Frankrijk.

Wat sneeuwkettingen in Frankrijk betreft het volgende;

  • Verplicht bij bord -
  • Op veel bergpassen is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht. Dit wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een autoband met een sneeuwketting staat.
  • Als dit blauwe bord 'sneeuwkettingen verplicht' een onderbord heeft met de tekst pneus neige admis (winterbanden toegestaan), geldt het verplichte gebruik van sneeuwkettingen niet als er op winterbanden (M+S) wordt gereden. De winterbanden moeten een minimale profieldiepte van 3,5 mm hebben en op vier wielen zijn gemonteerd.
    Let op: als bij het blauwe sneeuwkettingenbord dit onderbord ontbreekt, moeten ook op winterbanden sneeuwkettingen worden gemonteerd.
  • Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt op besneeuwde wegen.
  • Als sneeuwkettingen worden gebruikt, is de maximumsnelheid 50 km/h of lager als in een gebruiksaanwijzing van de kettingen een lagere maximumsnelheid wordt aangegeven.
  • Kunststof sneeuwkettingen zijn ook toegestaan, mits ze aan de wettelijke eisen voldoen.

U hoeft dus niet per defintie sneeuwkettingen aan boord te hebben maar bent u verlicht deze te monteren wanneer een bord dit aan de weg aangeeft. Ik begrijp dat Bourg Saint Maurice weliswaar op 1200 meter hoogte ligt, maar dat je voor wintersport activiteiten aldaar het veel hoger moet zoeken. Misschien is het nog zinvol om voor vertrek de weersituatie te checken maar het gebruik van sneeuwkettingen lijkt me niet heel waarschijnlijk.