Outlander PHEV aanschaffen privé

Vraag gesteld door J. Hoogendoorn op 31 januari 2019

Daar mijn focus uit 2002 met 225.000 km op de teller toe is aan vervanging binnenkort heb ik gekeken naar een hybride plug in auto, daar we ook zonnecollectoren hebben liggen en elk jaar veel terug leveren aan het energie bedrijf leek een plug in hybride wel een goede optie. De hoeveelheid energie is rond de 2000kwh die ik jaarlijks teruglever

De auto word voornamelijk gebruikt voor woon werk verkeer, 22 km per dag op en neer. Daar er nu veel Outlanders uit de lease komen leek mij dit wel een goede investering. Echter de aanschafprijs ligt al gauw rond de 16.000 euro voor een Outlander met +-70.000 km op de teller. Daar je voor een "normale" benzine auto (station o.i.d) rond de 10.000 zit. In hoeverre is het dan nog gunstig om zo'n hybride aan te schaffen, meenemen dat je niet weet hoe lang een accupak meegaat van desbetreffende auto's?

Toevoeging:
Het betreft 22 km heen en terug. Dit enkel op een provinciale weg en geen snelwegen, gemiddeld rijden we 15000 km per jaar max. Over het algemeen minder. Het betreffende dan inderdaad een Ford focus van een nieuwer model met een vergelijkbaar aantal kilometers, rond de 70.000, en vergelijkbare kofferbak ruimte. De overige opties e.d niet meegenomen daar de meeste Outlanders voorzien zijn van vrijwel alle opties maar ik daar niet echt op zoek naar ben.

Antwoord van Harm

ANWB Expert

U overweegt een Plug-in Hybride Elektrisch Voertuig aan te schaffen ter vervanging van uw Ford Focus.

U rijdt per dag 22 km woon/werk verkeer en heeft zonnepanelen op uw dak en levert jaarlijks 2000 Kwh terug aan het net. In basis is uw autogebruik zeer geschikt voor het gedeeltelijk elektrisch rijden.

De Outlander PHEV is echter wel een grotere auto dan uw huidige Ford Focus en als u de ruimte niet nodig heeft is het nog maar de vraag of en hoe groot het voordeel is. Tevens is er op dit moment sprake van half tarief voor de wegenbelasting en is niet bekend hoe lang dit nog zo blijft.

U zou kunnen overwegen een kleinere PHEV aan te schaffen, ik denk dan bijvoorbeeld aan een Ford C-max plug-in hybide,Toyota Prius, Toyota Auris of KIA Niro.

Op onze website vindt u een programma waar u autokosten kunt berekenen. Hier kunt u berekenen wat voor u de gunstigste optie is.