Berlingo 7 jaar en vier kapotte verstuivers 44.000 km

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 31 januari 2019

Mijn Berlingo van juni 2011 heeft alle onderhoudsbeurten volgens fabrieksvoorschrift gehad bij de officiële Citroëndealer. De laatste grote beurt was begin nov. 2018. Na 170 km stond ik 6 december met een brandend algemeen controlelampje nagenoeg stil.

De dealer constateerde een elektronische storing en vier kapotte verstuivers. Mijn dealer zegt: 'Kan gebeuren, is gewoon pech'. 

Mijn vraag: is dit "normaal" bij een goed onderhouden auto, op deze leeftijd en bij 44.000 km?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt vier defecte verstuivers bij uw 7 jaar oude Citroën Berlingo en u vraagt of dit voor een volgens voorschrift onderhouden auto een ''normaal'' gebrek is.

Zeker bij de genoemde kilometrage mag u dit als een buitensporig gebrek beschouwen. Dit is geen normale gebruikersslijtage en ben ik van mening dat de levensduur van deze verstuivers/injectoren non-conform is. Ik adviseer u de leverende partij, wellicht ook de huidige Citroën dealer, aansprakelijk te stellen. Ik verwijs u daarvoor naar ons Stappenplan klachten na aankoop  met ook voorbeeldbrieven voor het versturen van een ingebrekenstelling.

Overigens is een redelijk te verwachten levensduur van de genoemde onderdelen minimaal 150.000 kilometer. Om maar te benadrukken dat op basis van de huidige kilometerstand het product dus niet voldoet aan de verwachtingen.