reactie op antwoord op vraag winterbanden in de zomer op onverharde wegen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 25 januari 2019

Reactie op antwoord van expert dhr. Jos van der Drift op mijn vraag ‘Winterbanden in de zomer op onverharde wegen, 22-01-2019.

Dank voor uw antwoord en advies.
Ik vind t echter opmerkelijk dat uw advies richten all-season banden gaat en stelt dat all season banden nu ‘betere volwaardig banden zijn en ‘zeker’ geen compromis tussen zomer en winterbanden zijn’.

In de ANWB banden test 2018 wordt nog gesteld dat all season banden een compromis zijn. In de ANWB 2017 banden test onder 8 tips wordt gesteld dat all season banden forse tekortkomingen vertonen tov zomer en winterbanden.

Ik begon mijn vraag dat ik zit te puzzelen over zomer en winter banden, en all season banden buiten beschouwing wil laten. Met uw advies ben ik ondanks uw ongetwijfeld goede bedoelingen en technisch inzicht helaas met mijn puzzel werk nog niet klaar. Is het dan misschien een goed moment om ANWB’s standpunt tov all season banden in algemene termen te gaan herzien of her-formuleren?
Het komt m.i toch grotendeels en uiteindelijk neer op persoonlijke voorkeuren.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Als reactie op uw eerdere vraag over winterbanden in de zomer.

Door de doorontwikkeling van de all seasonband is dit steeds meer een redelijk alternatief geworden voor een set winter- en zomerbanden. Maar gezien bepaalde tekortkomingen zien we dit niet als een passend alternatief bij wat meer extreme omstandigheden. Voor nadrukkelijke zomerse- en winterse omstandigheden vinden we een set zomer- en winterbanden nog altijd de beste keuze. Bij gebruik onder realtief milde omstandigheden zou een all-seasonband wel prima kunnen volstaan. Op basis van uw eerder omschreven (vakantie)gebruik lijkt me dan een all-season een betere keuze dan een winterband maar met bij vookeur een band met een wat steviger bandopbouw voor het rijden op een onverharde of rotsachtige ondergrond.