Onterecht schadedossier

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 28 januari 2019

Via het juridisch loket werd aangegeven dat ik hier mijn verhaal kwijt kon voor eventueel advies.  Via mijn autoverzekering kreeg ik in oktober bericht over een schade aangericht in september door mijn auto aan een andere auto in Duitsland. Ook zou er schade aan mijn auto zijn, maar die is voor mij niet zichtbaar. Ik ben die dag in Duitsland geweest echter ben ik niet bewust van een ongeval of dergelijke.

Mijn premie werd direct verhoogd en na herhaaldelijke oproepen heeft de verzekering mijn premie teruggedraaid. Ik heb aan de verzekering gevraagd om bewijsstukken op te vragen om te bewijzen wat er gebeurd is aangezien ik nergens van bewust ben. Tot dusver is het politierapport nog niet beschikbaar.

Echter kreeg ik afgelopen zaterdag een brief van het OM uit Duitsland dat ik onterecht ben doorgereden na een ongeluk en een schade heb veroorzaakt van 300 euro. Deze brief was op 13  december verstuurd en pas op 26 januari in mijn brievenbus terecht gekomen. Het is een vrij ingewikkelde brief waarin wordt aangegeven om voor 20 januari te reageren wat dus niet meer mogelijk is omdat ik de brief te laat heb gekregen.

Ik heb vervolgens contact opgenomen met de verzekering en die weten verder van niks, hebben geen inzicht in het politierapport en kunnen niks betekenen via rechtsbijstand (want deze zou alleen voor het verhalen van kosten zijn).

Ik zit niet te wachten op een Duitse Rechtszaak, in het ergste geval laat ik de verzekering gewoon uitbetalen. Echter stel ik het totaal niet op prijs dat ik ten onrechte wordt beschuldigd.

In deze heeft de verzekering naar mijn inziens ook verkeerd gehandeld echter zit ik nog steeds te kijken met een brief van het Duitse OM over het wegrijden na een ongeval. Hebben jullie advies wat ik in deze zaak het beste kan doen?

Antwoord van Marika

ANWB Expert

Om uw vraag te kunnen beantwoorden zou ik u willen vragen om de brief die u gekregen hebt, ter beoordeling, te sturen naar experts@anwb.nl.